BATONY CZEKOLADOWE Z PREPAROWANYM RYŻEM

przez | 14 sierpnia 2024


Pyszna domowe batony czekoladowe z preparowanym ryżem. Świetnie smakują, dostarczają energii i zaspokajają apetyt na słodycze. Batony czekoladowe z preparowanym ryżem przypominają szyszki z dmuchanego ryżu, równie smaczne, a jednocześnie bardzo łatwe do zrobienia i zdrowsze niż sklepowe batony energetyczne. Proste, smaczne i sycące małe co nieco do przegryzienia w ciągu dnia. Pasują też jako drugie śniadanie lub lekki deser. Batony zawierają tylko dwa składniki, czekoladę i preparowany ryż, ale można je wzbogacić, np. posiekanymi orzechami, ja na wierzchu dodałam orzeszki piniowe. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
35 g ryżu preparowanego
150 g czekolady gorzkiej lub deserowej

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, odstawiamy do przestygnięcia. Ryż wsypujemy do dużej miski, dodajemy czekoladę, mieszamy dokładnie silikonową szpatułką, przekładamy do małej keksówki (około 24 na 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy mocno, aby pozbyć się powietrza, wkładamy do lodówki na około 2 – 3 godziny. Wyjmujemy, kroimy ostrym nożem w poprzek na podłużne batony. Smacznego 🙂

15 komentarzy do „BATONY CZEKOLADOWE Z PREPAROWANYM RYŻEM

  1. Patryk, żywienie zbiorowe - gastronomia & psychologia

    Ty rozwijasz innych kulinarnie dzięki inspirowaniu innych do przygotowania różnych kreatywnych, inspirujących dań, deserów, czy też napoi. I to sobie cenię! I także dziękuję Ci za kolejny inspirujący wpis, z którym miałaś chęć podzielić się z nami. 🙂 /\
    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 🙂 <3

    Odpowiedz
  2. Marzynia

    To przysmak z dzieciństwa! Tylko wtedy nie było czekolady, ale ryż dmuchany był, mleko i cukier były, więc Mama pracowicie robiła kajmak i z tego się formowało takie szyszki z ryżu. Ale nie wyglądały tak pięknie, jak Twoje 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *