ZUPA OGÓRKOWA NA OGÓRKACH MAŁOSOLNYCH

przez | 10 lipca 2024


Ogórkowa, czyli klasyka w polskiej kuchni, ale w trochę innej wersji. Bardzo prosta i szybka do zrobienia, z ogórkami małosolnymi zamiast tradycyjnych ogórków kiszonych. Dzięki temu jest delikatniejsza w smaku, lekko kwaskowa, ale różnie smaczna. Dodatek ziemniaków sprawia, że zupa jest pożywna, a świeży koperek podbija smak. Zamiast śmietany użyłam mleczka kokosowego, ale oczywiście śmietana też pasuje. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 łyżka oleju
2 łyżeczki masła
2 marchewki
1 pietruszka
mały kawałek selera
1 mała cebula drobno pokrojona
1 ząbek czosnku drobno pokrojony
3 szklanki bulionu
3 ziemniaki
4 ogórki małosolne starte na tarce o dużych oczkach
1 ogórek małosolny pokrojony w plasterki
około 1/2 szklanki płynu z kiszenia ogórków
około 1/2 szklanki mleczka kokosowego
sól i pieprz
koperek

W garnku rozgrzewamy olej i łyżeczkę masła, dodajemy cebulę, smażymy na małym ogniu mieszając przez około 2 minuty, dodajemy włoszczyznę startą na tarce o dużych oczkach oraz obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Smażymy mieszając przez około 2 minuty, dodajemy czosnek, mieszamy, smażymy przez 1 minutę, wlewamy bulion, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. W małym rondlu rozpuszczamy 1 łyżeczkę masła, dodajemy ogórki, podlewamy 1/5 szklanki wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Do garnka z zupą, dodajemy podduszone ogórki i płyn z ogórków, przykrywamy i gotujemy przez 5 minut. Dodajemy mleczko kokosowe, wcześniej wymieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem i dodajemy ogórka małosolnego pokrojonego w plasterki. Smacznego 🙂

13 komentarzy do „ZUPA OGÓRKOWA NA OGÓRKACH MAŁOSOLNYCH

  1. Taita w Irlandii

    Robię niemal identyczną, tylko właśnie tę klasyczną wersję, no i z odrobiną śmietany i bez koperku, bo Połówek (dziwak!) go nie lubi! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *