DESER JAJKO SADZONE

przez | 8 marca 2024


Efektowny deser jajko sadzone, który wywoła zaskoczenie na Wielkanocnym stole. Prosty do zrobienia, na spodzie biszkopty, w środku sernik na zimno, a na wierzchu przezroczysta galaretka z połówkami moreli z syropu, imitującymi żółtka jajek. Deser jajko sadzone piękne się prezentuje i pysznie smakuje. Deser inspirowany popularnym ciastem o nazwie jajko sadzone. Warstwa sernikowa nie jest bardzo słodka, oczywiście można bardziej ją dosłodzić. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(sernik)
150 g serka mascarpone schłodzonego
150 g śmietanki 30 % schłodzonej
30 g cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml gorącego mleka i ostudzonej
(galaretka)
250 ml gorącej wody
1 – 2 łyżeczki cukru
1 – 2 łyżeczki soku z cytryny
1,5 łyżeczki żelatyny

4 połówki moreli w syropie
4 okrągłe biszkopty

Mascarpone, cukier i śmietankę ubijamy mikserem do powstania gęstego kremu, dodajemy powoli żelatynę rozpuszczoną w mleku i wystudzoną, cały czas ubijając. Na dno czterech małych szklanych pucharków wkładamy po jednym biszkopcie, następnie masę sernikową, wstawiamy do lodówki na 3 – 4 godziny. W tym czasie mieszamy dokładnie składniki galaretki, odstawiamy do ostygnięcia. Morele dokładnie odsączamy, układamy po jednej połówce na jedną porcję, zalewamy zimną galaretką, wstawiamy do lodówki na około 3 – 4 godziny. Smacznego 🙂

16 komentarzy do „DESER JAJKO SADZONE

  1. Marzynia

    Widziałam już gdzieś taki deser, a teraz mam przepis gotowy 🙂 Dziękuję bardzo – są śliczne te słodkie jajeczka!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *