Jajka faszerowane kremową pastą z wędzonego łososia to bardzo efektowne i pyszne danie. Kluczowym składnikiem jest tutaj wędzony łosoś, a do tego kremowy serek, sok z cytryny, majonez i odrobina chrzanu. Dzięki temu całość jest bardzo smaczna, świetnie pasuje do jajek. Jajka faszerowane kremową pastą z wędzonego łososia to idealne danie na Wielkanocne śniadanie. Ilość chrzanu zależy od gustu, można dodać mniej lub więcej. Zamiast wędzonego łososia do pasty nadaje się także pieczony lub grillowany, chociaż według mnie wędzony jest bardzo wyrazisty w smaku. Danie można je udekorować natką pietruszki lub koperkiem. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
125 g łososia wędzonego na ciepło
75 g serka śmietankowego (typu philadelphia)
łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka majonezu
1/2 łyżeczki tartego chrzanu (ze słoika)
sól i pieprz
Jajka ugotowane na twardo
Łososia rozdrabniamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki, blendujemy na gładką pastę. Pastę nakładamy na obrane połówki jajek łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego, dekorujemy natką lub koperkiem, smacznego 🙂
Lubię jajka faszerowane 🙂 Mam fart, bo mam dostęp do jajek od kur z wolnego wybiegu 😉
Nie robiłam takich. Myśle że na świeta będą idealne
Serdecznie polecam 🙂
M
Super pasta. Do kanapki również świetnie pasuje. Często jem pasty rybne do kanapki. Uwielbiam bardzo je. Są znakomite i smaczne 😛 b
Pozdrawiam Cię cieplutko i ślę Tobie pozytywną energię <3
Patryk
Pięknie się prezentują 🙂 Dodaję do moich wielkanocnych inspiracji 🙂
Muszą być pyszne
Smacznie wyglądają. Będę musiała spróbować.
Kolorek jest prześliczny. Może to być ozdoba stołu 🙂
To musi być pyszne pożywne jedzonko:)
Tak serwowane jajka to dla mnie nowość 🙂
Smakowity różowy farsz!
Świetny pomysł i w sumie do wykorzystania również jako pasta na kanapki!
Piękne i pyszne 🙂
Mam słabość do faszerowanych jajek ❤️
Pozdrawiam serdecznie
jajka faszerowane uwielbiam na wszystkie sposoby