TIRAMISU PIERNIKOWE

przez | 4 grudnia 2022


Tiramisu to mój ukochany deser, uwielbiam go od lat. Tym razem to pyszne, lekkie i puszyste świąteczne tiramisu piernikowe. To tiramisu smakuje obłędnie i pachnie lekko korzennymi przyprawami. Wiem, że są różne wersje, bez jajek, ze śmietanką, ale ja najbardziej uwielbiam tradycyjną wersję, z dobrze ubitym żółtkom, pianie z białek i oczywiście kremowym mascarpone. Tiramisu można przygotowywać w jednym naczyniu, ale według mnie podane w szklanych naczyniach wygląda bardziej apetycznie. Polecam gorąco, szczególnie w okresie świątecznym 🙂
Przepis:
250 gramów serka mascarpone w temperaturze pokojowej
60 gramów cukru pudru
2 jajka sparzone (oddzielnie żółtka i białka)
100 gr włoskich biszkoptów
3/4 szklanki mocnej świeżo parzonej kawy
3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika (link poniżej)
1 łyżka likieru migdałowego lub pomarańczowego (opcjonalnie)
kakao do posypania deseru

Do gorącej kawy dodajemy 2,5 łyżeczki domowej przyprawy do piernika, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia (jeśli używacie kupnej przyprawy do piernika, najlepiej, żeby w składzie nie było mąki, co czasami się zdarza, bo wtedy będzie trudno ją rozmieszać w kawie). Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, zaczynając od średnich obrotów, a gdy zacznie powstawać piana zwiększając obroty i wsypując 2 łyżki cukru. Żółtka ubijamy mikserem na wysokich obrotach z pozostałym cukrem na puszystą masę (przez około 10 minut), następnie dodajemy po łyżce mascarpone i ubijamy na najmniejszych obrotach do połączenia składników. Dodajemy partiami pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Herbatniki moczymy po kilka sekund z obu stron w kawie wymieszanej z likierem i przyprawą, w małych, szklanych naczyniach układamy na przemian krem i biszkopty (każdą warstwę biszkoptów posypujemy szczyptą przyprawy do piernika). Wstawiamy do lodówki na noc, przed podaniem wierzch posypujemy kakao ze szczyptą przyprawy do piernika. Smacznego 🙂

DOMOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA

14 komentarzy do „TIRAMISU PIERNIKOWE

  1. Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia

    Bardzo znakomity deser. Sam wielokrotnie robiłem tiramisu, ale w wersji bez dodatku alkoholu, gdyż nie lubię alkoholu, a także nie dodaję żółtek, tylko dodaję serem mascarpone do bitej śmietany. Może na niedzielę zrobię ten deser i wrzucę przepis do mojego bloga. Nie mam jeszcze takiego deseru z kuchni włoskiej na moim blogu, więc myślę, że to dobry pomysł na niedzielny podwieczorek. Dzięki, że podsunęłaś mi pomysł na niedzielny deser 🙂

    Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę Tobie miłego oraz pozytywnego dnia <3
    Patryk

    Odpowiedz

Skomentuj Patrycja Reszko Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *