Chatka/domek baby jagi to świetne ciasto bez pieczenia, które zyskało popularność w latach 80-tych ubiegłego wieku. Tym razem to ciasto o pysznym smaku czekoladowo-chałwowym. Z wyglądu przypomina ośnieżoną chatkę, zagubioną gdzieś w lesie. Chatkę/domek baby jagi przygotowuje się bardzo prosto, wymaga tylko odrobiny zręczności, można je zrobić wspólnie z dziećmi, które chętnie pomogą. Ciasto pasuje na różne imprezy i chociaż nie jest to tradycyjne ciasto świąteczne, to myślę, że nadaje się na Boże Narodzenie. Ja dodaję do masy bardzo mało cukru, ale oczywiście możecie dodać według własnego gustu. Ciasto można też zrobić używając twarogu na sernik z wiaderka. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(ciasto)
500 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
75 g bardzo miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
50 g czekolady mlecznej roztopionej i wystudzonej
50 g chałwy waniliowej
30 herbatników typu “petitki”
3 łyżki dżemu, raczej kwaśnego (ja użyłam pomarańczowego)
(polewa)
100 gr gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietanki w temperaturze pokojowej (30 %)
wiórki kokosowe do posypania
Masło, masarpone i cukier miksujemy na gładką masę mikserem. Dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao i czekoladę, miksujemy. Do drugiej części dodajemy dokładnie rozdrobnioną widelcem chałwę i miksujemy. Na dużym kawałku folii aluminiowej układamy 15 herbatników w rzędach (3 x 5). Smarujemy masą czekoladową, robimy to delikatnie, żeby herbatniki się nie rozsunęły. Układamy drugą warstwę herbatników, smarujemy masą chałwową, na środku układamy pasek z dżemu. Przytrzymując za folię, unosimy skrajne herbatniki do góry, żeby złożyć domek w trójkąt, dociskamy folię, wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wyjmujemy ciasto z folii na talerz, smarujemy polewą, posypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Smacznego 🙂
Wszystkiego dobrego 🙂 Wesołych Świąt, dużo zdrowia, radości, pogody ducha, cudownej atmosfery i wielu smakołyków 🙂
Aż mi ślinka poleciała!
Życzę przede wszystkim dużo odpoczynku, radości, spokoju i zdrowia!
Niech blask świec i lampek choinkowych rozświetlą mrok wieczorów, a smak wigilijnych potraw spożywanych z bliskimi pozostanie na długo w pamięci!
Ania
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
Zapisuję sobie przepis. Pięknie wygląda. Będzie pięknie wyglądał na świątecznym stole.
Totalnie moje smaki – cudownie wygląda to ciacho, będę musiała wypróbować przepis:)
Radosnych i zdrowych Świąt!:)
Uwielbiam! Dawno nie robiłam właśnie chatki… Przy okazji: zostawiam gwiazdkowe życzenia. Zdrowych, radosnych, spokojnych i pełnych ciepła Świąt! 🙂
Wspaniałe ciasto 🙂
Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia 🙂
Dziękuję bardzo 🙂 wzajemnie, Wesołych Świąt 🙂
M
Cuuuuudownie. Przypomnienie lat dzieciństwa. Dziękuję
Wesołych i pysznych Świąt!
Wow, przewspaniale wygląda te ciasto. Coś fantastycznego na podwieczorek na święta 😉
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę Tobie zdrowych, wspaniałych i spokojnych świąt,
Patryk
Pięknych Świąt! 🙂
Taki domeczek jest uroczy 🙂
Wygląda przepysznie!
Aż sie rozmażyłam czytając tytuł…
od dawna zabieram się do tego cuasta
Zdrowia, szczęścia, pomyślności i wielu cudnych przepisów dla nas :)))
Buziaki :*
Wygląda bardzo wzorowo, a te smaki brzmią znakomicie:)
Ale śliczna chatka wyszła 🙂
Ja życzę cudownego Nowego Roku i wielu wielu szczęśliwych chwil 🙂
Buziaki
Wszystkiego dobrego dla Ciebie i Twoich bliskich! Bardzo świąteczna propozycja u Ciebie!
To ciasto zachwyca mnie swym wyglądem, super 🙂