SERNIK JOGURTOWY Z MUSEM JABŁKOWYM I KREMEM CZEKOLADOWO-CHAŁWOWYM (DESER WARSTWOWY BEZ PIECZENIA)

przez | 29 listopada 2022


Rewelacyjny deser warstwowy bez pieczenia. Na spodzie delikatny sernik jogurtowy, w środku lekko kwaskowy mus jabłkowy pachnący cynamonem, a na wierzchu aksamitny krem czekoladowo-chałwowy. Sernik jogurtowy z musem jabłkowym i kremem czekoladowo-chałwowym to przepyszny, wyjątkowy deser, który świetnie smakuje i ładnie wygląda. To idealny deser, gdy nie chce się odpalać piekarnika. Deser nie jest bardzo słodki, sernik słodzę tylko miodem i odrobiną cukru waniliowego, a do musu jabłkowego dodaję tylko galaretkę, która zawiera cukier, dlatego nie słodzę dodatkowo jabłek, ale jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, możecie dosypać 1 – 2 łyżeczki cukru. Krem czekoladowo-chałwowy smakuje tak fantastycznie, że mogłabym zjeść go solo. Całość świetnie się komponuje, każda warstwa jest niezwykle smaczna, deser można udekorować owocami albo bitą śmietaną. Ten deser to prawdziwa uczta dla zmysłów. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(sernik jogurtowy)
400 g gęstego jogurtu greckiego
125 g mascarpone
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki miodu
10 g żelatyny rozpuszczonej w 5 łyżkach gorącej wody
(mus jabłkowy)
1/2 kg kwaśnych jabłek
1 łyżka soku z cytryny
1 – 2 łyżeczki cynamonu
1/2 galaretki cytrynowej
100 ml bardzo gorącej wody
(krem czekoladowo-chałwowy)
125 g mascarpone
50 g chałwy waniliowej
50 g czekolady deserowej lub gorzkiej
Dekoracja: pestki granatu i borówki amerykańskie

Zaczynamy od sernika. Mieszamy rózgą jogurt z mascarpone, miodem i cukrem waniliowym, dodajemy rozpuszczoną żelatynę (gdy ostygnie do temperatury pokojowej), dokładnie mieszamy, przekładamy do czterech szklaneczek lub małych pucharków, wstawiamy do lodówki na 2 – 3 godziny. W tym czasie obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy na patelnię, dodajemy sok z cytryny i łyżkę wody, prażymy mieszając przez około 5 minut, dodajemy cynamon, mieszamy, przykrywamy, smażymy jeszcze przez około 5 – 6 minut, od czasu do czasu mieszając, odstawiamy z ognia. Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, dodajemy do jabłek, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia, nakładamy na warstwę sernika, wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem blendujemy mascarpone z chałwą, dodajemy czekoladę i miksujemy ponownie, nakładamy krem na wierzch deseru, dekorujemy owocami (możemy też wstawić do lodówki i podać deser później, wyjmując na 15 minut wcześniej). Smacznego 🙂

10 komentarzy do „SERNIK JOGURTOWY Z MUSEM JABŁKOWYM I KREMEM CZEKOLADOWO-CHAŁWOWYM (DESER WARSTWOWY BEZ PIECZENIA)

Skomentuj Iwetta Żelaznowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *