PASTA ALLA NORMA, CZYLI MAKARON Z BAKŁAŻANEM I SOSEM POMIDOROWYM

przez | 2 października 2022


Pasta alla norma pochodzi z Sycylii. To pyszny makaron z intensywnym sosem pomidorowym z dodatkiem czosnku i bazylii i kremowym bakłażanem, a na wierzchu posypany tartym serem. Pasta alla norma to fajne danie wegetariańskie, a jednocześnie bardzo pożywne. Swoją nazwę zawdzięcza włoskiego pisarzowi Nino Martoglio, który po skosztowaniu tego dania, krzyknął ”To jest norma!” chwaląc z jednej strony doskonały smak sosu, który powinien stać się standardem, a z drugiej porównując go do opery pod tytułem „Norma” urodzonego w Katanii na Sycylii kompozytora Vincenzo. W oryginalnym przepisie bakłażana smaży się w dużej ilości oliwy. W mojej wersji piekę bakłażana, aby danie nie zawierało aż tyle tłuszczu. Jeśli lubicie dania makaronowe, to koniecznie spróbujcie, gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 małe bakłażany
2 – 3 łyżki oliwy
sól i pieprz
(sos)
1 średnia cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
2 – 3 łyżki oliwy
1 łyżeczka bazylii
500 gr przecieru pomidorowego (passaty)
szczypta ostrej papryki w proszku
sól i pieprz

300 gr makaronu

Dodatki: tarty ser, np. pecorino, parmezan, listki bazylii

Bakłażany kroimy w kostkę o boku około 2 cm, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy lekko solą i pieprzem, skrapiamy oliwą, delikatnie mieszamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, pieczemy przez 25 – 30 minut, w połowie pieczenia mieszamy, wyjmujemy, odstawiamy. W czasie, gdy bakłażany się pieką przygotowujemy sos i gotujemy makaron. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu przez około 5 minut, dodajemy czosnek, smażymy przez 2 minuty, dodajemy bazylię, mieszamy, wlewamy passatę, dodajemy paprykę w proszku, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Do sosu dodajemy upieczonego bakłażana, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. W osobnym garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron dodajemy do sosu, mieszamy, przekładamy na talerze, posypujemy serem, dekorujemy listkami bazylii. Smacznego 🙂

14 komentarzy do „PASTA ALLA NORMA, CZYLI MAKARON Z BAKŁAŻANEM I SOSEM POMIDOROWYM

  1. Patryk, żywienie zbiorowe-gastronomia

    Przepysznie wygląda te danie 🙂 Jestem miłośnikiem dań makaronowych, więc i te danie także z ogromną chęcią bym zjadł. Dziękuję Ci z całego serca za to, że dzielisz się z nami takimi wspaniałymi przepisami, które warto wypróbować
    🙂 <3

    Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę przesympatycznego dnia,
    Patryk

    Odpowiedz

Skomentuj Książkowy Las Anki Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *