RACUCHY DROŻDŻOWE Z DYNIĄ I BORÓWKAMI

przez | 6 września 2022


Pyszne, puszyste i delikatne racuchy z dynią i borówkami. Domowe racuchy drożdżowe, to fajne danie, które pasuje na deser, śniadanie lub podwieczorek. Jesienią racuchy można wzbogacić o dodatek dyni, która sprawia, że racuchy mają piękny słoneczny kolor. Poza dynią dodałam też borówki amerykańskie, które urozmaicają smak odrobiną kwaskowości. Racuchy drożdżowe uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Dla mnie to jeden ze smaków dzieciństwa, najczęściej z przygotowywane z dodatkiem jabłka. Ta wersja jest troszkę inna niż tradycyjna, ale równie smaczna. Racuchy drożdżowe z dynią i borówkami są pyszne, pulchne, z kwaskowymi borówkami i dynią nadającą im fajnego koloru. Pachnące wanilią, imbirem i cynamonem. Najlepsze zaraz po usmażeniu. Racuchy można posypać cukrem pudrem lub podać z jogurtem, albo miodem. Gorąco polecam, palce lizać 🙂
Przepis:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki letniego mleka
3/4 szklanki gęstego puree z pieczonej dyni
1 jajko w temperaturze pokojowej
1 łyżka masła roztopionego i przestudzonego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka suchych drożdży
garść borówek amerykańskich

olej do smażenia

Dodatki: cukier puder do posypania, jogurt, miód

W misce mieszamy mleko i cukier z drożdżami, odstawiamy na 10 minut. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy imbir, cukier waniliowy i cynamon, mieszamy, wlewamy rozczyn, dodajemy jajko, masło i dynię, mieszamy kilka minut rózgą lub mikserem, aby powstało jednolite ciasto (konsystencja ciasta zależy od tego od gęstości puree z dyni, jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste dodajemy odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadkie odrobinę mąki), przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Do ciasta dodajemy borówki, mieszamy delikatnie. Na patelni rozgrzewamy olej (około 3 mm warstwę). Nakładamy po łyżce ciasta na jeden racuch, smażymy na małym ogniu przez około 1,5 – 2 minuty z każdej strony, przekładamy na ręcznik papierowy, (przed smażeniem kolejnej partii, wlewamy świeży olej), podajemy posypane cukrem pudrem lub z innymi dodatkami. Smacznego 🙂

10 komentarzy do „RACUCHY DROŻDŻOWE Z DYNIĄ I BORÓWKAMI

  1. Ania

    Świetne racuszki. Ja ostatnio robiłam racuchy z twarogiem i borówkami. Zapraszam do mnie i pozdrawia Ania.

    Odpowiedz

Skomentuj Urocznica Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *