PASZTET Z MIĘSA I WARZYW Z ROSOŁU

przez | 25 września 2022


Bardzo smaczny i wilgotny pasztet, do przygotowania którego wykorzystałam ugotowane mięso kurczaka i warzywa z rosołu. To jeden z fajniejszych sposobów na zagospodarowanie mięsa i warzyw z rosołu. Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu jest prosty do zrobienia, idealnie pasuje na kolację lub kanapki. Dzięki dodatkowi masła ma kremową konsystencję. Ważne, żeby go dobrze doprawić, można go podać z ulubionym sosem, np. czosnkowym lub tzatziki. Na wierzchu dla ozdoby możemy ułożyć, np. plasterki pomidora, wcześniej osuszone ręcznikiem papierowym. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
500 g ugotowanego kurczaka z rosołu, rozdrobnionego (bez kości i skóry)
300 g ugotowanych warzyw z rosołu pokrojonych w kostkę (marchew, pietruszka, seler)
1 duża cebula pokrojona w kostkę
50 g masła
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 duże jajko
5 – 6 łyżek bułki tartej

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy na małym ogniu przez około 3 minuty. Mięso, warzywa i cebulę z masłem blendujemy, dodajemy przyprawy, jajko i bułkę tartą, mieszamy łyżką (jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze trochę bułki tartej). Przekładamy do małej keksówki (około 12 na 20 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 55 – 60 minut. Wyjmujemy, czekamy aż ostygnie, wstawiamy do lodówki na dwie godziny, przed podaniem wyjmujemy z formy, kroimy w plastry, smacznego 🙂

13 komentarzy do „PASZTET Z MIĘSA I WARZYW Z ROSOŁU

Skomentuj Patrycja Reszko Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *