Niestety zdjęcie nie oddaje wspaniałego smaku tego deseru. Ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne, pasuje i do przygotowania wytrawnych potraw, jak też słodkich deserów. Tym razem ciasto francuskie otula połówki moreli i kawałki czekolady. Morele w cieście francuskim pysznie smakują, połączenie kruchego ciasta z soczystą morelą i roztopioną czekoladą jest rewelacyjne. To świetny pomysł na genialny z swej prostocie deser lub śniadanie, albo podwieczorek. Morele można zastąpić innymi owocami, np. brzoskwiniami albo dużymi śliwkami. Warto się skusić 🙂
Przepis:
1 małe opakowanie ciasta francuskiego (około 270 gr)
3 duże morele
6 kosteczek gorzkiej czekolady
Ciasto kroimy na 6 kwadratów. Na środku każdego kwadratu układamy po 1 kawałku czekolady, na nim połówkę moreli. Sklejamy rogi, tak aby powstały sakiewki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 – 25 minut piekarniku nagrzanym do 190 stopni (przed pieczeniem możemy posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem). Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂
super deser!
Ale pysznie wygląda!
Proste i pyszne, uwielbiam takie desery 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Bardzo lubię takie szybkie w przygotowaniu słodkości 🙂
Mam właśnie ciasto francuskie w lodówce i myślałam co z nim zrobić i już wiem!dziękuję;) pyszny deser!
I tak szybko można zrobić wspaniały deser!
Ciasto francuskie pozwala na szybkie zrobienie różnych pysznych rzeczy 🙂