Zupa z cukinii i groszku z jajkiem, bardzo smaczna, prosta i pożywna. Cukinia i groszek fajnie do siebie pasują, może nie mają wyrazistego smaku, ale dzięki dodatkowi czosnku i oregano zupa ma charakter i nie jest mdła. Zupa z cukinii i groszku z jajkiem, to świetny pomysł na prostą zupę bez wysiłku, ale o fajnym smaku i ciekawym wyglądzie. Zupę można podać z grzankami, posypać natką pietruszki lub serem, albo z jajkiem, gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 łyżeczka oregano
1 cukinia pokrojona w kostkę
1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę
3/4 litra bulionu
250 gr mrożonego groszku
1/4 szklanki mleka kokosowego lub śmietanki
Dodatki: jajko ugotowane na twardo, grzanki, pokruszona feta, śmietana
W garnku rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy cebulę, smażymy mieszając na małym ogniu przez około 3 minuty, dodajemy czosnek, oregano, ziemniaka i cukinię, smażymy przez około 2 minuty. Dodajemy bulion, zagotowujemy, przykrywamy, gotujemy przez 5 minut, dodajemy groszek, gotujemy kolejne 5 minut. Zupę miksujemy blenderem (2 łyżki groszku odkładamy do ozdoby), doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy mleko lub śmietankę, wcześniej zahartowaną z kilkoma łyżkami zupy. Podajemy z dodatkami, smacznego 🙂
Apetyczna i pięknie podana.
Pysznie ta zupka wygląda 🙂
O, tak! Przyda się coś lekkiego 🙂
Wygląda świetnie, aż ślinka cieknie 🙂
Nigdy takiej zupy nie jadłam i nie ukrywam, że jestem bardzo zaintrygowana jej smakiem.
Jaka apetyczna, wiosenna zupka! I te kolorki!