ZEPPOLE, CZYLI WŁOSKIE MINI PĄCZKI NA SERKU RICOTTA

przez | 2 lutego 2022


Robiłam niedawno mini pączki na jogurcie. A tym razem włoskie mini pączki na serku ricotta, czyli zeppole. Podobnie jak pączki na jogurcie, zeppole robi się błyskawicznie i znikają też ekspresowo. Włoskie pączki na serku ricotta są puszyste i mięciutkie, niezbyt słodkie, dlatego najlepiej posypać je obficie cukrem pudrem lub obtoczyć w cukrze z cynamonem. Najlepsze od razu po usmażeniu 🙂 Warto spróbować 🙂
Przepis:
(10 – 12 pączków)
1/2 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
125 gr serka ricotta
1 łyżeczka cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

olej do smażenia, np. rzepakowy

Dodatkowo: cukier puder

Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy rózgą lub mikserem, do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 10 minut. W rondlu rozgrzewamy olej (do temperatury 175 stopni), przy pomocy dwóch łyżeczek nakładamy ciasto, formując kulki wielkości małych orzechów włoskich, smażymy partiami po około 2 minuty, wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem lub obtaczamy w cukrze z cynamonem i od razu podajemy. Smacznego 🙂
Przepis inspirowany przepisem z bloga Primipiatti.pl

11 komentarzy do „ZEPPOLE, CZYLI WŁOSKIE MINI PĄCZKI NA SERKU RICOTTA

Skomentuj Karolajna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *