Domowe racuchy drożdżowe z jabłkiem na pewno wszyscy znają. Danie na słodko, które pasuje na deser, śniadanie lub podwieczorek. Racuchy drożdżowe uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Dla mnie to jeden ze smaków dzieciństwa. Ta wersja jest troszkę inna niż klasyczna, bo zamiast jabłek zawiera borówki amerykańskie. Racuchy drożdżowe pyszne, pulchne, z kwaskowymi borówkami można posypać cukrem pudrem lub jogurtem, albo miodem. Gorąco polecam, palce lizać 🙂
Przepis:
200 ml letniego mleka
160 gr mąki pszennej
40 gr mąki kukurydzianej
2 jajka w temperaturze pokojowej
2 łyżki masła roztopionego i przestudzonego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka suchych drożdży
3/4 szklanki borówek amerykańskich
olej do smażenia
Dodatki: cukier puder do posypania, jogurt, miód
W misce mieszamy mleko i cukier z drożdżami, odstawiamy na 10 minut. Do drugiej miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy kukurydzianą, cukier waniliowy, mieszamy, wlewamy rozczyn, dodajemy jajka i masło, mieszamy kilka minut rózgą, aby powstało jednolite ciasto, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Do ciasta dodajemy umyte i dokładnie osuszone borówki, mieszamy delikatnie. Na patelni rozgrzewamy olej (około 3 mm warstwę). Nakładamy po łyżce ciasta na jeden racuch, smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony, przekładamy na ręcznik papierowy, podajemy posypane cukrem pudrem lub z innymi dodatkami. Smacznego 🙂
Beautiful dish! Adoring it!
Wow, looks amazing! such a great weekend favorite!
Beautiful dish! So yummy!
zjadlbym chetnie 🙂
Świetnie wyglądają. Też bym je chętnie zjadła, ale dziś w planach pączki. Pozdrawiam serdecznie.
To może chałwowiec później 🙂
Pozdrawiam,
M
Muszą być przepyszne! Mniam 🙂
ależ mam na takie racuchy ochotę!
Wyglądają rewelacyjnie!
Mega lubię wszelkie placki i racuszki ❤️
Pozdrawiam serdecznie
Piękne racuchy, ale mi smaka na robiłaś 🙂
Pozdrawiam
Śniadanie idealne 🙂
Wyglądają niczym bułeczki 😀
I jak zwykle wieczorem narobiłam sobie smaka…
Cudowne racuchy <3!
Smakowicie i orginalne
Jakie puszyste!
Cudowne wspomnienia z dzieciństwa dzięki takim racuszkom:)
Aż przypomniały mi się drożdżowe racuchy z jabłkami, które robiła mi w dzieciństwie babcia i chyba kiedyś je sobie zrobię, bo aż nabrałam na nie ochoty.
Ooo, to lubię! 🙂