RACUCHY DROŻDŻOWE Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI

przez | 19 lutego 2022


Domowe racuchy drożdżowe z jabłkiem na pewno wszyscy znają. Danie na słodko, które pasuje na deser, śniadanie lub podwieczorek. Racuchy drożdżowe uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Dla mnie to jeden ze smaków dzieciństwa. Ta wersja jest troszkę inna niż klasyczna, bo zamiast jabłek zawiera borówki amerykańskie. Racuchy drożdżowe pyszne, pulchne, z kwaskowymi borówkami można posypać cukrem pudrem lub jogurtem, albo miodem. Gorąco polecam, palce lizać 🙂
Przepis:
200 ml letniego mleka
160 gr mąki pszennej
40 gr mąki kukurydzianej
2 jajka w temperaturze pokojowej
2 łyżki masła roztopionego i przestudzonego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka suchych drożdży

3/4 szklanki borówek amerykańskich

olej do smażenia
Dodatki: cukier puder do posypania, jogurt, miód

W misce mieszamy mleko i cukier z drożdżami, odstawiamy na 10 minut. Do drugiej miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy kukurydzianą, cukier waniliowy, mieszamy, wlewamy rozczyn, dodajemy jajka i masło, mieszamy kilka minut rózgą, aby powstało jednolite ciasto, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Do ciasta dodajemy umyte i dokładnie osuszone borówki, mieszamy delikatnie. Na patelni rozgrzewamy olej (około 3 mm warstwę). Nakładamy po łyżce ciasta na jeden racuch, smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony, przekładamy na ręcznik papierowy, podajemy posypane cukrem pudrem lub z innymi dodatkami. Smacznego 🙂

20 komentarzy do „RACUCHY DROŻDŻOWE Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI

  1. Natalia

    Aż przypomniały mi się drożdżowe racuchy z jabłkami, które robiła mi w dzieciństwie babcia i chyba kiedyś je sobie zrobię, bo aż nabrałam na nie ochoty.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.