MEKSYKAŃSKIE PICADILLO

przez | 10 lutego 2022


Picadillo to nazwa potrawy jednogarnkowej podawanej w Hiszpanii i krajach Ameryki Łacińskiej. Jego podstawą jest mielone mięso, które przygotowuje się z dodatkiem pomidorów, papryki i aromatycznych przypraw. Może też zawierać inne składniki, w zależności od kraju, w którym jest przygotowywane. W wersji meksykańskiej często dodaje się ziemniaki, marchewkę i groszek. Ja dodałam słodkie ziemniaki czyli bataty. Picadillo kubańskie najczęściej wzbogaca się oliwkami i rodzynkami. Wszystkie wersje są pyszne, a danie odgrzane następnego dnia jest jeszcze lepsze, gorąco polecam 🙂

Przepis:
400 gr mielonej chudej wołowiny
2 łyżki oleju
1 mała cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonych goździków
1 mała ostra papryczka drobno pokrojona (bez nasion)
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 słodkie ziemniaki obrane i pokrojone w 1 cm kostkę (bataty)
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
szczypta cukru
sól i pieprz

Dodatki: posiekana kolendra lub natka pietruszki, sok z limonki

W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, mieszamy, smażymy przez około 3 minuty, dodajemy mięso, smażymy mieszając i rozgniatając grudki mięsa przez około 3 – 4 minuty. Dodajemy czosnek, paprykę i pozostałe przyprawy, smażymy mieszając przez minutę, dodajemy ziemniaki i pół szklanki wody, mieszamy, przykrywamy, gotujemy przez 10 minut. Dodajemy pomidory, mieszamy, przykrywamy, gotujemy przez 5 – 10 minut, sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane kolendrą lub natką pietruszki, skropione sokiem z limonki, można podać ewentualnie, np. z pieczywem lub tortillami, smacznego 🙂

9 komentarzy do „MEKSYKAŃSKIE PICADILLO

Skomentuj iza Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *