STEK Z KALAFIORA

przez | 7 września 2021


Steki z kalafiora to danie, na które już od dawna miałam ochotę. To świetna alternatywa dla mięsnych obiadów. Steki z kalafiora są niezwykle proste w przygotowaniu, a smakują pysznie. Kalafior ma raczej neutralny smak, dlatego ważne, aby go mocno doprawić. Najczęściej steki z kalafiora się piecze, ale ja wolę steki z patelni grillowej, bo w ten sposób można je zrobić szybciej. Steki można podać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie z dodatkiem ulubionego sosu. Z jednej główki kalafiora można wykroić 2-4 plastry, tak aby się nie rozsypały, resztę kalafiora można wykorzystać do innych potraw. Ważne, aby wybierać kalafiora, który jest zwarty i różyczki mocno do siebie przylegają. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 kalafior
2 łyżki oliwy lub oleju
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka czosnku w proszku
1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
1 łyżeczka oleju do posmarowania patelni

Kalafiora kroimy na pół, następnie na plastry o grubości około 2,5 cm, zaczynając od środka. W zależności od kalafiora można uzyskać 2-4 steki (skrajne plastry wykorzystujemy do innych potraw). W miseczce mieszamy olej lub oliwę z przyprawami. Kalafiorowe steki smarujemy pędzelkiem z jednej strony, patelnię grillową smarujemy delikatnie olejem, rozgrzewamy średnio, układamy steki i grillujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 7 – 8 minut, najpierw stroną posmarowaną przyprawami. Smarujemy przyprawami drugą stronę, odwracamy steki i grillujemy pod przykryciem przez około 5 -6 minut. Steki podajemy od razu z sosem, np. czosnkowym lub tzatziki. Smacznego 🙂

20 komentarzy do „STEK Z KALAFIORA

Skomentuj Iwetta Żelaznowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *