EMPANADAS Z JABŁKIEM I CYNAMONEM

przez | 16 września 2021


Empanadas, czyli danie w rodzaju pierogów smażonych lub pieczonych, popularne w różnych krajach Ameryki Łacińskiej. Empanadas mogą zawierać nadzienie z ziemniaków, sera lub dyni, ale chyba najpopularniejsze są te z mięsem. Empanadas można też przygotować na słodko, np. z jabłkiem i cynamonem. Moja słodka wersja zawiera kwaskowe jabłka pachnące cynamonem, otulone kruchym ciastem, w smaku przypomina szarlotkę. Pysznie smakują od razu po upieczeniu, ale to także fajna przekąska, którą można zabrać do pracy lub zapakować dziecku do szkoły. Empanadas zanurzone w rozpuszczonej czekoladzie smakują jeszcze lepiej. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(kruche ciasto)
250 gr mąki pszennej
100 gr bardzo zimnego masła (najlepiej włożyć do zamrażalnika na godzinę)
1 jajko
1 łyżka cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 – 20 ml zimnej wody
(nadzienie)
4 kwaśne jabłka o łącznej wadze około 600 gr
1 łyżka masła
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki płynnego miodu
1 – 2 łyżeczki cynamonu

1 żółtko do smarowania ciasta

Zaczynamy od nadzienia. Obrane jabłka bez gniazd nasiennych ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka, smażymy mieszając na średnim ogniu przez około 5 minut, dodajemy miód i cynamon, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło starte na tarce o dużych oczkach, mieszamy nożem lub widelcem, zagarniając do środka, aż uzyskamy grudki, dodajemy jajko i wodę, zagniatamy rękami szybko ciasto (możemy też zrobić ciasto w malakserze). Jak tylko składniki połączą się w ciasto, owijamy je w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki (nie wyrabiamy ciasta długo, bo stanie się twarde). Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 2 – 3 mm, wycinamy kółka o średnicy około 8 – 10 cm, brzegi smarujemy roztrzepanym żółtkiem przy pomocy pędzelka, na środek układamy łyżkę nadzienia i zlepiamy jak pierogi, brzegi możemy docisnąć końcem widelca, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch empanadas smarujemy żółtkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 25 – 30 minut. Smacznego 🙂

20 komentarzy do „EMPANADAS Z JABŁKIEM I CYNAMONEM

  1. Luiza

    I proszę bardzo: mam pomysł na niedzielne przyjęcie (odwiedzi nas bardzo długo niewidziana koleżanka z synkiem) 🙂

    Odpowiedz
  2. J. Kosik

    Czyli troszkę jak nasze pierogi. Wyglądają apetycznie. Ten ostatni chyba wysmarowany czekoladą?
    Życzę smacznego i pozdrawiam bardzo serdecznie. 😉

    Odpowiedz

Skomentuj Di bloguje Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *