GALARETKOWIEC MINI Z DOMOWYCH GALARETEK

przez | 11 lipca 2021


Galaretkowiec to deser przede wszystkim dla wielbicieli galaretek. Galaretkowiec jest kolorowy, smaczny i orzeźwiający, a moja wersja ma jeszcze dodatkową zaletę, bo jest przygotowany z domowych galaretek, a nie sklepowych zawierających sztuczne składniki. To pyszny deser na gorący letni dzień, żółta warstwa z mango jest przyjemnie słodka, czerwona warstwa malinowa fajnie kwaskowa, a na spodzie biała orzeźwiająca warstwa z jogurtu greckiego. Galaretki nie są przezroczyste, bo zrobione z owoców, a nie z kompotu. Do domowych galaretek nie dodaję cukru, zastępuję go miodem. Oczywiście galaretkowiec smakuje jeszcze lepiej z dodatkiem bitej śmietany lub mascarpone. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(4 porcje każda o objętości 200 ml)
(galaretka żółta z mango)
1 dojrzałe mango
1 łyżka płynnego miodu
1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody
(galaretka czerwona z malin)
200 gr malin
3 łyżki płynnego miodu
1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody
(galaretka biała z jogurtu)
200 ml jogurtu greckiego
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącego mleka

Miąższ mango miksujemy blenderem na gładką masę dodajemy pozostałe składniki, mieszamy dokładnie rózgą lub mikserem, powinniśmy uzyskać 250 ml (jeśli jest mniej masy to dolewamy wody) przelewamy do 4 foremek silikonowych lub szklaneczek o pojemności 200 ml każda (z silikonowych foremek łatwiej będzie wyjąć galaretkowiec), wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Umyte maliny miksujemy w blenderze lub malakserze z miodem, przecieramy przez gęste sitko (możemy pominąć, ale w ten sposób galaretka będzie bardziej aksamitna). Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy dokładnie rózgą lub mikserem (podobnie jak z mango powinniśmy uzyskać 250 ml, jeśli jest mniej to dolewamy wody), przelewamy do naczynek z zastygłą warstwą mango. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Jogurt miksujemy z miodem i wanilią, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy rózgą lub mikserem, przelewamy do naczynek z zastygłymi galaretkami z mango i malin, wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Ostrożnie przekładamy galaretki na talerzyki, dekorujemy bitą śmietaną lub mascarpone i owocami. Smacznego 🙂

16 komentarzy do „GALARETKOWIEC MINI Z DOMOWYCH GALARETEK

  1. Kinga

    Ale fajny pomysł na pyszny i zdrowy deser, do tego wygląda przepięknie:)
    Chyba podsunęłaś mi pomysł na deser na przyjęcie urodzinowe męża:)

    Odpowiedz

Skomentuj Justyna Żelaznowska-Łazarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *