Zupa gołąbkowa jak łatwo się domyślić przypomina w smaku gołąbki, ale jest dużo prostsza do zrobienia. Zawiera wszystkie składniki typowe dla tego dania, czyli mielone mięso, ryż, kapustę, pomidory. Każdy doprawia gołąbki po swojemu, więc do mojej zupy dodaję czosnek, paprykę słodką w proszku i trochę ostrej. Zupa jest bardzo pożywna sama w sobie, można ją podać z chlebem lub z ugotowanymi ziemniakami, koniecznie posypaną koperkiem. Ja nie dodaję mąki, ani śmietany, bo według mnie nie ma takiej potrzeby. Z podanych składników otrzymacie duży gar zupy, ale tym lepiej, bo odgrzana następnego dnia jest jeszcze lepsza, gorąco polecam 🙂
Przepis:
400 gr mielonego mięsa (u mnie z udźca indyka)
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1/4 główki kapusty białej o wadze około 500 gr
4 – 5 szklanek bulionu
8 łyżek białego ryżu
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
Dodatki: posiekany koperek, opcjonalnie ugotowane ziemniaki, chleb
W dużym garnku rozgrzewamy masło i olej, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, lekko solimy i smażymy mieszając na małym ogniu przez około 3 minuty, dodajemy mięso, smażymy na dużym ogniu przez około 4 minuty rozgniatając grudki mięsa widelcem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy przez minutę, dodajemy drobno pokrojoną kapustę, zalewamy bulionem, dodajemy paprykę w proszku, mieszamy, dodajemy ryż przepłukany zimną wodą, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, aż ryż będzie miękki. Dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy, mieszamy, przykrywamy, gotujemy przez około 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z dodatkami. Smacznego 🙂
Pyszna zupka! 🙂
Świetny, pomysł, nie jadłam nigdy zupy gołąbkowej 🙂
Fajny pomysł na pyszną i pożywną zupa 🙂 Zdecydowanie moje smaki 🙂
Ale czad, fajnie się nazywa 🙂
Nigdy nie jadłam takiej zupy. Mi to przypomina dekonstrukcje gołąbków 😀
musze sprobowac 🙂
Świetna! Pyszna i przepyszna zupka <3
Nigdy takiej nie jadłam ale o niej słyszałam 🙂
Też robię. Pycha <3
Świetny pomysł – zamiast gołąbków 🙂
Zgadza się, gorąco polecam 🙂
M
Może na święta wypróbuję, bo nie ma dla kogo robić gołąbków 😀
aromatycznie <3
O taką zupkę to ja z chęcią bym zjadła 🙂 Zapisuję przepis 🙂
Polecam serdecznie 🙂
M
Super pomysł na zupkę! Wypróbuję.
Bardzo mi miło, dziękuję bardzo 🙂
M
od dawna mam chęć na tą zupę muszę ją wreszcie zrobić, ale u Ciebie pysznie wygląda
Dziękuję bardzo, gorąco polecam 🙂
M
Nigdy nie jadłam gołąbkowej 🙂
Zachęcam do spróbowania 🙂
M
Gołąbki uwielbiam ale zupy gołąbkowej chyba nigdy nie jadlam. Ale mysle, że trafia w moje gusta 🙂
Warto spróbować, polecam serdecznie 🙂
M
Zupka jest naprawdę pyszna, czasami ją robię i wszyscy bardzo lubimy 😀
Pozdrawiam ciepło, Agenss:)
Nie dziwię się, ta zupa jest bardzo smaczna 🙂
M
oja! nawet nie wiedziałam, ze jest coś takiego jka zupa gołąbkowa, ale czad ;DD
Gorąco polecam 🙂
M
Takiej nigdy nie jadłam 🙂 W wersji wege pewnie przygotowałabym ją z brązową soczewicą 🙂
Dobry pomysł 🙂
M
Kusisz dawno nie robiła,a u nas wszyscy bardzo lubią 🙂
Gołąbki robiłam w zeszłym tygodniu na obiad. Danie zajmuje trochę czasu ale przygotowuję je na dwa dni tak wiec następnego dnia mam już spokój i nie muszę niczego robić do jedzenia 🙂
Jednak nigdy jeszcze nie jadłąm zupy gołąbowej. Jako,ze jestem wielką fanką gołąbków i zup, to trzeba bedzie w koncu przygotować! Szczególnie, ze jak widzę w przepisie przygotowanie takiej zupki jest jednak mniej skomplikowane niż przygotowanie gołąbków.
Serdecznie polecam 🙂
M
jaki ciekawy przepis, nie slyszalam o takiej zupce, wyglada pysznie 🙂
NO wiesz, nie wpadłam na to! A w gołąbkach najbardziej lubię sos pomidorowy w połączeniu z kapustą, a mięso to tylko dodatek, więc taka zupa gołąbkowa jest dla mnie w punkt 🙂
Pozdrowionka