ZUPA GOŁĄBKOWA


Zupa gołąbkowa jak łatwo się domyślić przypomina w smaku gołąbki, ale jest dużo prostsza do zrobienia. Zawiera wszystkie składniki typowe dla tego dania, czyli mielone mięso, ryż, kapustę, pomidory. Każdy doprawia gołąbki po swojemu, więc do mojej zupy dodaję czosnek, paprykę słodką w proszku i trochę ostrej. Zupa jest bardzo pożywna sama w sobie, można ją podać z chlebem lub z ugotowanymi ziemniakami, koniecznie posypaną koperkiem. Ja nie dodaję mąki, ani śmietany, bo według mnie nie ma takiej potrzeby. Z podanych składników otrzymacie duży gar zupy, ale tym lepiej, bo odgrzana następnego dnia jest jeszcze lepsza, gorąco polecam 🙂

Przepis:
400 gr mielonego mięsa (u mnie z udźca indyka)
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1/4 główki kapusty białej o wadze około 500 gr
1/5 litra bulionu
8 łyżek białego ryżu
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól i pieprz

Dodatki: posiekany koperek, opcjonalnie ugotowane ziemniaki, chleb

W dużym garnku rozgrzewamy masło i olej, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, lekko solimy i smażymy mieszając na małym ogniu przez około 3 minuty, dodajemy mięso, smażymy na dużym ogniu przez około 4 minuty rozgniatając grudki mięsa widelcem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy przez minutę, dodajemy drobno pokrojoną kapustę, zalewamy bulionem, dodajemy paprykę w proszku, mieszamy, dodajemy ryż przepłukany zimną wodą, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, aż ryż będzie miękki. Dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy, mieszamy, przykrywamy, gotujemy przez około 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z dodatkami. Smacznego 🙂

34 odpowiedzi do “ZUPA GOŁĄBKOWA”

  1. Gołąbki robiłam w zeszłym tygodniu na obiad. Danie zajmuje trochę czasu ale przygotowuję je na dwa dni tak wiec następnego dnia mam już spokój i nie muszę niczego robić do jedzenia 🙂

    Jednak nigdy jeszcze nie jadłąm zupy gołąbowej. Jako,ze jestem wielką fanką gołąbków i zup, to trzeba bedzie w koncu przygotować! Szczególnie, ze jak widzę w przepisie przygotowanie takiej zupki jest jednak mniej skomplikowane niż przygotowanie gołąbków.

Pozostaw odpowiedź Iwona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.