WIENIEC DROŻDŻOWY Z CZEKOLADĄ I RÓŻĄ

przez | 5 kwietnia 2020


Na Wielkanoc piekę co roku babkę drożdżową, a w tym roku też będzie drożdżowe ciasto, ale w postaci wieńca. Na szczęście udało mi się zdobyć drożdże, bo już się bałam, że nic nie wyjdzie z moich planów. To ciasto bardzo fajnie wygląda, a smakuje też nieziemsko z dodatkiem czekolady i konfitury z róży. To połączenie smaków jest naprawdę wyjątkowe. Jeśli nie macie pod ręką róży, to możecie użyć powideł śliwkowych, albo jekiegoś kwaśnego dżemy, np. porzeczkowego lub malinowego. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
350 gramów mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
25 gr świeżych drożdży lub 7 gramów suchych drożdży
szczypta soli
4 łyżki cukru
1 jajko w temperaturze pokojowej
75 gr masła stopionego i wystudzonego
150 ml letniego mleka
50 gr gorzkiej czekolady
mały słoiczek konfitury, dżemu lub powideł (o wadze około 200 gr)

Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z mlekiem, łyżką cukru i łyżeczką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, pozostały cukier, zaczyn drożdżowy, roztrzepane jajko i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 – 6 minut, żeby powstało elastyczne, lśniące ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, wyłożony papierem do pieczenia i odrobinę posypany mąką, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm cm, nadając prostokątny kształt. Smarujemy konfiturą (pozostawiając około 2 cm od brzegów), posypujemy czekoladą startą na tarce o grubych oczkach, zwijamy roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Roladę kroimy ostrym nożem wzdłuż na pół, pozostawiając jeden koniec bez rozcięcia. Zaplatamy obie części poczynając od końca bez rozcięcia tak jak warkocz, starając się aby rozcięcie było u góry, zlepiamy końce formując wieniec, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy na około 15 minut, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka, wyjmujemy i odstawiam do ostygnięcia. Smacznego 🙂

24 komentarze do „WIENIEC DROŻDŻOWY Z CZEKOLADĄ I RÓŻĄ

    1. Magda Autor wpisu

      Polowałam na nie ponad 2 tygodnie i w końcu się udało, powodzenia 🙂
      M

      Odpowiedz
  1. Pichceniomania

    Czekolada i powidła! Tak, to byłby mój wybór! 🙂 Na Wielkanoc u mnie w tym roku skromnie, bo i w okrojonym składzie. Ale przepis zapisuję i na pewno wykorzystam przy okazji 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Iwona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *