MAKARON Z CUKINIĄ I ŁOSOSIEM

przez | 29 czerwca 2018

 


Makaron to świetny pomysł na prosty i smaczny obiad, nawet jeśli nie mamy czasu na gotowanie. Połączenie wędzonego łososia z cukinią, to fajny sposób na smaczny sos, najczęściej dodaje się do niego śmietankę, ale tym razem użyłam serka mascarpone, to dzięki temu sos ma pyszną kremową konsystencję. Odrobina czosnku i koperek uzupełniają całość i dodają daniu charakteru. U mnie to danie sprawdziło się w 100 % i na pewno będziemy do niego wracać, Wam też gorąco polecam 🙂

Przepis:
250 gr makaronu
200 gr łososia wędzonego na ciepło
1 średnia cukinia
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
¾ szklanki wytrawnego białego wina
250 gr serka mascarpone
sól i pieprz
2 – 3 łyżki posiekanego koperku

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulę, czosnek i cukinię kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy cebulę, czosnek i cukinię, lekko solimy i smażymy mieszając przez 2 minuty, dodajemy wino, gotujemy przez minutę, żeby odparować alkohol, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy mascarpone i łososia podzielonego na małe kawałki, gotujemy mieszając, aż sos nabierze kremowej konsystencji, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron podajemy z sosem, wierzch posypujemy koperkiem. Smacznego 🙂

37 myśli nt. „MAKARON Z CUKINIĄ I ŁOSOSIEM

  1. Agnieszka

    Bardzo lubię makarony pod każdą postacią – więc i ten przepis zapewne spróbuję – zdziwiła mnie tu obecność serka mascarpone, to musi być mega kremowa konstystencja!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Tak, sos ma świetną konsystencję, gorąco polecam 🙂
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.