WIELKANOCNA BABKA DROŻDŻOWA Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ

przez | 30 marca 2018

Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę wszystkim dużo radości, szczęścia i miłych chwil przy wspólnym stole 🙂

Na święta Wielkanocne tradycyjnie piecze się smaczne baby i u mnie też zawsze jest babka drożdżowa. Mam swój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe, które wychodzi miękkie, pulchne i długo zachowuje świeżość. W tym roku dodatki do ciasta to przede wszystkim skórka pomarańczowa, nadająca przyjemny aromat. Babka świąteczna powinna być elegancka, więc oczywiście ozdobiona jest fajnym lukrem, na bazie soku z pomarańczy i cytryny, a posypana jeszcze dodatkowo kandyzowaną skórką pomarańczową. Polecam bardzo serdecznie 🙂

Przepis:
(ciasto na formę z kominem o średnicy 23 cm)
370 gramów mąki pszennej
7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie)
70 ml ciepłego mleka
szczypta soli
50 gramów cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 jajka (w temperaturze pokojowej)
75 gramów stopionego i wystudzonego masła
skórka otarta z jednej pomarańczy
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
(lukier)
2 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
około 1/2 szklanki cukru pudru

Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z ciepłym mlekiem oraz 1 łyżeczką cukru, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, skórkę pomarańczową, drożdże z mlekiem, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane jajka i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 minut, żeby powstało lekkie, elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto uderzamy dłonią, żeby je odpowietrzyć i wyrabiamy około 3 minuty. Dłońmi formujemy gruby wałek. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy cienko mąką. Do formy przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 35 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto odkrywamy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 – 25 minut. Wyjmujemy z pieca i czekamy aż ostygnie. Wyjmujemy z formy na talerz. Mieszamy składniki lukru, polewamy wierzch babki i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego 🙂

13 komentarzy do „WIELKANOCNA BABKA DROŻDŻOWA Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ

  1. Dorota

    U mnie babka drożdżowa (parzona) też musi być na wielkanocnym stole. Od jakiegoś czasu nie ozdabiam jej lukrem, bo muszę uważać na cukier.
    Pogodnych i zdrowych Świąt:)

    Odpowiedz
  2. Ewa

    Babka piękna jak z obrazka:)
    Pięknych i radosnych Świąt Wielkanocnych oraz wielu Błogosławieństw od Zmartwychwstałego:):*

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Dziękuję bardzo serdecznie za wszystkie życzenia świąteczne 🙂 pozdrawiam gorąco 🙂

      Odpowiedz

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *