Święta, święta i po świętach. Jeśli macie jak ja uczucie ciężkości po świątecznych smakołykach, to polecam sałatkę owocową, zamiast tradycyjnych deserów lub innych kalorycznych potraw. To sałatka zimowa z ananasa, pomarańczy, suszonej żurawiny i płatków migdałów, smaczna, kolorowa i odświeżająca. Dodatek soku z cytryny i miodu fajnie łączy wszystkie smaki. U mnie sałatka to właściwie nie deser, ale lekka kolacja, życzę smacznego 🙂
Przepis:
1/2 ananasa (u mnie świeży)
2 pomarańcze
2 łyżki suszonej żurawiny
3 łyżki płatków migdałów
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki płynnego miodu
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Obranego ananasa kroimy w plastry grubości około 1 cm, każdy plaster na pół, wycinamy twardy środek i układamy na talerzu. Pomarańcze obieramy, skórkę razem z białą warstwą, kroimy na plasterki grubości około 5 mm. Układamy na ananasie, skrapiamy sokiem z cytryny i miodem, posypujemy płatkami migdałów i żurawiną. Od razu podajemy. Smacznego 🙂
o! coś w sam raz na drugie śniadanie
mmmmm ile witaminek:)
Dziękuję bardzo 🙂
M
o jeju wydawało mi się że komentowałam tutaj… coraz częściej pożera komentarze ;/
Coś się zacięło, ale już działa 🙂 dzięki za komentarz 🙂
M
Uwielbiam takie ☺
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Taka sałatka po świątecznym obżarstwie będzie jak znalazł 🙂 Zapowiada się przepysznie 🙂
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
Po stokroć smaczniejsze niż ciasta 😀
Dziękuję bardzo 🙂
M
Taką sałatkę powinnam po świątecznym szaleństwie jeść co najmniej 2 razy dziennie:)
Można jeść ile się chce, polecam gorąco 🙂
M
Pysznie się prezentuje 🙂
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
porcja zdrowia i witamin;)
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Po świętach taka sałatka dwa razy bardziej smakuje 😀
Tak, zgadzam się w 100 % 🙂
M
zostawiłam tu dwa komentarze i żadnego nie widzę ;/ dziwne
mam wrażenie że moje komentarze sie nie dodają tutaj ;(
Fajna i taka lekka 🙂
Polecam gorąco 🙂
M
Pyszna, idealna po świętach 🙂
Tak, pasuje na poświąteczny okres, dziękuję 🙂
M
Hmmm wiele z nas (i nie tylko wielu bardzo znanych kucharzy tak robi) praży pestki oraz orzechy ale ze zdrowotnego punktu widzenia nie powinno się tego robić. Ja już od dawna jak mam dodać pestki dyni do zupy krem to je dodaje bez obróbki termicznej. Smakują równie dobrze. I myślę, że w Twoim przepisie również migdały sprawdziłyby się bez prażenia. Spróbuj!
Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!
Pyszna sałatka i dobrze zrobi po Świętach. Do tego pyszne prażone pestki – zalecane przez panią dietetyk u dr Dąbrowskiej w Mielnie. 🙂
Dziękuję, bardzo się cieszę, że Ci się spodobała 🙂
M
Dziękuję, oczywiście możesz nie prażyć migdałów, też będzie smacznie 🙂
M
Jako dziecko uwielbiałam takie sałatki. Jak pięknie ją podałaś 🙂
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
M
Mniam pyszności 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
,Muszę wypróbować 😀 Uwielbiam sałatki owocowe
Polecam serdecznie 🙂
M
Uwielbiam sałatki owocowe 😀 Ta musi być bardzo orzeźwiająca 🙂