Z jednej strony lubię kalarepkę jeść na surowo, jako fajną przekąskę do schrupania. Szczególnie młoda kalarepka smakuje wspaniale. Z drugiej strony uduszona ma maśle z odrobiną śmietany i koperku też wyśmienicie smakuje. Może być dodatkiem do obiadu, pasuje do pieczonego mięsa lub ryb, ale można ją też zjeść ze świeżym pieczywem, jako lekką kolację. Mam nadzieję, że odkryjecie zupełnie nowy smak tego fajnego warzywa, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
4 kalarepki
1 cebula
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
2 łyżki śmietany
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 – 3 łyżki posiekanego koperku
Obraną cebulę kroimy bardzo drobno. Obrane kalarepki kroimy w małą kostkę (1 cm). W rondlu rozgrzewamy masło i olej, wrzucamy cebulę, lekko solimy i smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty, dodajemy kalarepkę, mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając przez 20 minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą tartej gałki muszkatołowej, mieszamy, dodajemy koperek, mieszamy i podajemy. Smacznego 🙂
To brzmi bardzo interesująco:)
To brzmi bardzo interesująco:)
Kalarepka kojarzy mi się z zupą jarzynową, ale raz robiłam na ciepło z mlekiem kokosowym. Z koperkiem tym bardziej nie pogardzę!
Musze przyznać, że nigdy nie jadłam tak przygotowanej kalarepy. Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Mniam uwielbiam kalarepkę 🙂
uwielbiam wiosną zajadać kalarepkę 🙂
Cóż za wspaniały pomysł na podanie kalarepki! Super propozycja. Bardzo apetyczna. Lubię takie polskie smaki. Przypadł mi do gustu ten przepis. Z wielką chęcią niebawem go przetestuję. No i prezentuje się tak smakowicie z tym koperkiem! Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Przepyszny sposób na kalarepkę 🙂
Fajny pomysł. Koperek na pewno świetnie podkreśla i wzbogaca smak 🙂
Tak, z koperkiem świetnie smakuje 🙂
Pozdrawiam,
M
Nie jadłam takiej. Do wypróbowania 🙂
Mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
M
Brzmi bardzo zachęcająco i ciekawie. I jeszcze to zdjęcie po prostu ślinka cieknie.
Dziękuję, warto się skusić 🙂
M
Niestety nie możemy jeść kalarepy, bo nasze żołądki ją źle znoszą ale zawsze bardzo lubiłyśmy jej lekko słodki smak 🙂
Ale smaczny pomysł! Super! 🙂
Dziękuję, serdecznie polecam 🙂
M
Pyszna wiosenna kalarepka 🙂
Fajna kalarepka, lekka i smaczna 🙂
M
Kalarepę kojarzę głównie na surowo… no, nie licząc tej w zupie. Muszę koniecznie wypróbować przygotowaną wg tej receptury:)
Bardzo się cieszę, że Cię zachęciłam do spróbowania 🙂
Pozdrawiam,
M