Domowe trufelki to słodkości, którym trudno się oprzeć, w każdym razie ja nie umiem. Małe smakołyki ze składników, jakie lubimy. Tym razem głównym elementem jest suszona żurawina, dzięki czemu trufelki są w smaku słodko-kwaśne. Do żurawiny świetnie pasuje czekolada, dlatego trufelki otula warstwa czekoladowa, na wierzchu udekorowana kolorowymi posypkami. Bardzo proste, smaczne i sycące. Zdrowy deser lub małe co nieco do przegryzienia. Wystarczy parę minut i malakser, żeby je przygotować. Polecam gorąco 🙂
Przepis:
(na 10 trufelków)
100 gramów suszonej żurawiny
50 gramów tartych migdałów
50 gramów suszonych daktyli bez pestek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
(polewa czekoladowa)
30 gramów gorzkiej czekolady
1 płaska łyżeczka masła
Dodatki: kolorowe posypki
Wszystkie składniki trufelków miksujemy w malakserze do uzyskania masy przypominającej grudki wilgotnego piasku, zaczynamy powoli od pulsacyjnego miksowania (jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy jeszcze łyżeczkę wody). Formujemy kulki wielkości trochę mniejszej od orzecha włoskiego. Układamy na papierze do pieczenia, wstawiamy do lodówki na pół godziny. Składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia. Na każdy trufelek nakładamy pół łyżeczki polewy i delikatnie rozprowadzamy, żeby polewa spłynęła trochę na boki, wierzch dekorujemy posypkami. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Smacznego 🙂
Niezwykle apetycznie wyglądają te trufelki. Pychotki 🙂
jakie pyszne:)
Bardzo lubię domowe trulelki, Twoje wyglądają maga smacznie 🙂 ❤
Cudnie się prezentują 🙂
Wyglądają przepysznie 🙂 Uwielbiamy słodycze, które nie są pustymi kaloriami 🙂
Tak, to z pewnością dodatkowa zaleta 🙂
Pozdrawiam,
M
Same trufelki jak i ich piękna dekoracja niezwykle mi się podobają! Ekstra pomysł 🙂
Muszę takie zrobić niebawem. Pysznie i apetycznie 🙂
Pozdrowionka serdeczne 🙂
Dziękuję bardzo za takie miłe słowa 🙂
Pozdrawiam,
M
Wyglądają smakowicie, nawet się zrobiłam głodna hehe:)
Super, to daj się skusić na te maleństwa 🙂
Pozdrawiam,
M
Mniam jakie pyszności, uwielbiam takie słodkości 🙂
Dziękuję, to tak ja, też uwielbiam takie maleństwa 🙂
Pozdrawiam,
M
Ojej Ale cudne Szkoda je zjadac Wygladaja nieziemsko i pewnie tak samo smakują Pozdrawiam
Dziękuję bardzo, warto spróbować tego smaku, polecam serdecznie 🙂
M
Trufelki to zdecydowanie moje ulubione małe słodkości. Doceniam je głównie za szybkość wykonania, ale są też po prostu pyszne. Twoje prezentują się doskonale. Mój Maluch na widok takich kolorowych posypek z pewnością chciałby zjeść wszystkie;)
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam,
M
Uwielbiam takie domowe słodkości, a trufelki wyglają bajecznie:)
Dziękuję bardzo, też mam do nich słabość 🙂
Pozdrawiam,
M
Apetyczne i energetyczne, jak widzę po składnikach 🙂
Tak, domowe słodkości najlepsze 🙂
Pozdrawiam,
M
Zjadłabym… jedną po drugiej… 🙂
Tak, bardzo wciągają, trudno przestać 🙂
Pozdrawiam,
M
Poproszę tego jeżyka z drugiego rzędu 🙂
Proszę, jeżyk z białej czekolady 🙂
Pozdrawiam,
M
Pięknie się prezentują !
Serdecznie dziękuję 🙂
M
Ale fantazyjnie je ozdobiłaś:) Piękne są:)
Dziękuję, fajnie wyglądają takie kolorowe posypki, bardzo je lubię 🙂
Pozdrawiam,
M
Ale pyszności!
Dziękuję bardzo 🙂
M
Wyglądają przepysznie, ale nie jestem zwolenniczką trufli..:/
O mniam, trufelki prezentują się wprost wspaniale, z dodatkiem żurawiny na pewno smakują cudnie 🙂
Bardzo lubimy wykorzystywać żurawinę do takich słodkości, bo fajnie przełamuje smaki 😀