TRUFELKI ORZECHOWO-DAKTYLOWE

przez | 7 lutego 2017

trufle 1
Trufelki to zawsze dobry pomysł. Małe smakołyki, którym trudno się oprzeć. Wystarczy sprawny malakser i kilka minut, żeby się nimi cieszyć. To jest wersja bardziej przypominająca batony energetyczne, czy tzw. kulki mocy, bo nie zawiera cukru, a dodaje energii. Bardzo proste, smaczne i sycące. Zdrowy deser lub małe co nieco do przegryzienia. Trufelki możemy też podarować w prezencie bliskiej osobie. Polecam gorąco 🙂

Przepis:
(na 10 – 12 trufelków)
100 gramów orzechów (np. włoskie)
100 gramów suszonych daktyli bez pestek
2 łyżki syropu klonowego (ewentualnie płynnego miodu)
2 łyżki soku z cytryny

Dodatki: posypki kolorowe lub czekoladowe do obtoczenia

Wszystkie składniki trufelków miksujemy w malakserze do uzyskania masy przypominającej grudki wilgotnego piasku, na początku powoli pulsacyjnie, później szybciej (jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy jeszcze łyżeczkę wody). Formujemy kulki wielkości trochę mniejszej od orzecha włoskiego. Obtaczamy w posypkach. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „TRUFELKI ORZECHOWO-DAKTYLOWE

  1. ~Megly

    Oj tak! Takie trufelki już od dawna za mną chodziły. Daktylowe! Muszą smakować bombowo. Dotychczas znałam podobne “smaki” tylko z batonów daktylowych.
    Udekorowałaś je doskonale. Jak z wystawy 🙂
    Pozdrawiam ciepło 🙂 Miłego wieczoru!

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Fajnie, takie maleństwa świetnie smakują 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Fajnie, może to być prezent od serca na Walentynki 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
  2. ~marcepanowykacik

    Piękne i apetyczne trulelki. Bardzo lubię takie domowe, są pyszne. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj ~mlodakk Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *