W zimie tęsknię za kolorowymi daniami. Nawet o tej porze roku możemy przygotować fajne apetyczne potrawy. Dzisiejsza zupa to właściwie dwa kremy o kontrastowych barwach. Zielony krem z mrożonego groszku, lekko słodki i delikatny. Krem z pieczonych buraków o głębokim kolorze z kwaskową nutką. Dodatkowo kilka kostek sera feta dodaje wyrazistości. Gdy za oknem szaro, a do wiosny daleko taka zupa świetnie smakuje i poprawia nastrój. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(krem z groszku)
1 mała cebula drobno posiekana
1 mały ziemniak pokrojony w małą kostkę
1 łyżka oleju
400 gramów mrożonego groszku
2 szklanki rosołu
1/2 – 1 szklanka mleka
sól i pieprz
(krem z buraków)
1 mała cebula drobno posiekana
1 mały ziemniak pokrojony w małą kostkę
2 średnie buraki upieczone pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 łyżka oleju
1 łyżeczka tymianku
2 szklanki rosołu
1 – 2 łyżki octu jabłkowego
sól i pieprz
Dodatki: ser feta pokrojony w kostkę, natka pietruszki
Przygotowujemy krem z groszku. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i ziemniaka, smażymy mieszając przez 1 minutę. Dodajemy rosół i mleko, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy groszek, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy krem z buraków. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, tymianek, ziemniaka i czosnek, smażymy mieszając przez 1 minutę. Dodajemy rosół, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy buraki, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i octem. Do talerza nalewamy najpierw krem z groszku, na środek wlewamy powoli krem z buraka, posypujemy fetą, dekorujemy natką pietruszki. Smacznego 🙂
Podoba mi się to połączenie zarówno wizualnie, jak i smakowo! Pomysł na pewno do wykorzystania 🙂
Bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam,
M
pysznie wygląda
zapraszam na sałatkę z pieczonych buraków
http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/12/saatka-z-pieczonych-burakow.html
pozdrawiam!
bardzo fajny pomysł na zupę
polecamy kremową zupę ziemniaczano-cebulową
http://ronddel.blogspot.com/2016/02/kremowa-zupa-ziemniaczano-cebulowa.html
Pysznie zdrowo domowo
http://www.przepismamy.pl
http://www.ciastamamy.pl
Super – zapraszam na dwukolorowy krem z papryki
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/11/dwukolorowa-zupa-krem-z-papryki.html
pozdrawiam
super pomysł, ja polecam swojskie domowe wyroby http://blog.winoiser.com
Świetnie wygląda. Bardzo estetycznie przygotowana.
http://ocetjablkowy.blog.pl
Bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam,
M
Super połączenie! Jako, że jestem fanką (żeby nie powiedzieć fanatyczną) zup-krem, to ja się piszę na ten przepis. Zrobię 🙂 Zresztą wszyscy u mnie w rodzince za zupami kremowymi przepadają 🙂
Pozdrowionka niedzielne 🙂
Dziękuję, życzę smacznego 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Super kombinacja, bo buraków z groszkiem jeszcze nie łączyłyśmy <3
Dziękuję, u mnie też pierwszy raz taka kombinacja 🙂
Pozdrawiam,
M
Piękny kolorek i pewnie smak rewelacyjny 🙂
Tak, fajnie wyszła ta zupa 🙂
Polecam serdecznie,
M
Ale ładnie podana zupka, a właściwie zupy. Zestawienie smaków bardzo ciekawe i no te kolory prezentują się super !
Dziękuję bardzo 🙂
Pozdrawiam,
M
Nie myslalam ze taka kombinajca może się udac a tu proszę! Naprawde warto czytac i szperac bo można znalesc cudowne perełki smakowe Pozdrawiam
Dziękuję, kombinacja się udała, polecam serdecznie 🙂
M
Ciekawe i smaczne połączenie groszku i buraków 🙂
Bardzo lubię zupy kremy 🙂
takiej zupie bym się nie mogła oprzeć:)
Większość wie, ja zresztą już też dzięki konsultantowi w pewnym centrym zdrowia, że ponad 60% to styl życia, powoduje czy mamy nadwagę albo czy mamy problemy ze zdrowiem. Teraz tego problemu nie mam co jeść i jaki zredukować wagę.Poprostu jem to co lubię, aczkolwiek zmieniłam nawyki żywieniowe.12 kg zrzuciłam w prawie 4 miesiące.Udało mi się 🙂 dzięki programowi(idealnafigura.com/gberes) i dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę a jem to co lubię.Super
Super połączenie! Wygląda pysznie, ciekawe jak smakuje 🙂 Zapraszam do siebie po przepisy na rozgrzewające i pyszne zupki http://czystamicha.blog.pl/category/zupy/
Świetne i bardzo smakowite kremowe połączenie 🙂 Pycha! 🙂 Bardzo podobają mi się te kolorki 🙂
Jutro zrobię na obiad, intrygujące połączenie 🙂
Wygląda pięknie, jeśli można tak powiedzieć o zupie. Do siebie zapraszam na zupę neapolitańską
http://bulkazchlebem.pl/zupa-neapolitanska/
Wygląda naprawdę smacznie wszystko wiem tylko jak upiec te buraki dla innych to proste pytanie ale dla mnie nie nowicjusz
To proste, ja piekę buraki na dwa sposoby:
1. Umyte i osuszone buraki zawijamy w kawałek folii aluminiowej (każdy osobno), układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 1 godzinę, następnie wyjmujemy z folii i obieramy ze skórek. Kroimy na mniejsze kawałki.
2. Obrane buraki kroimy na pół, układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy troszkę solą i pieprzem, skrapiamy łyżką oliwy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 35 minut.
Życzę smacznego 🙂
M
Świetna zup. Pysznie udekorowana. Aż chce się ją ugotować. Od siebie polecam pyszne obiady
http://www.ewa-gotuje.pl/