KREM Z GROSZKU I PECZONYCH BURAKÓW

przez | 5 lutego 2017

zupa 1
W zimie tęsknię za kolorowymi daniami. Nawet o tej porze roku możemy przygotować fajne apetyczne potrawy. Dzisiejsza zupa to właściwie dwa kremy o kontrastowych barwach. Zielony krem z mrożonego groszku, lekko słodki i delikatny. Krem z pieczonych buraków o głębokim kolorze z kwaskową nutką. Dodatkowo kilka kostek sera feta dodaje wyrazistości. Gdy za oknem szaro, a do wiosny daleko taka zupa świetnie smakuje i poprawia nastrój. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
(krem z groszku)
1 mała cebula drobno posiekana
1 mały ziemniak pokrojony w małą kostkę
1 łyżka oleju
400 gramów mrożonego groszku
2 szklanki rosołu
1/2 – 1 szklanka mleka
sól i pieprz

(krem z buraków)
1 mała cebula drobno posiekana
1 mały ziemniak pokrojony w małą kostkę
2 średnie buraki upieczone pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 łyżka oleju
1 łyżeczka tymianku
2 szklanki rosołu
1 – 2 łyżki octu jabłkowego
sól i pieprz

Dodatki: ser feta pokrojony w kostkę, natka pietruszki

Przygotowujemy krem z groszku. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i ziemniaka, smażymy mieszając przez 1 minutę. Dodajemy rosół i mleko, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy groszek, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy krem z buraków. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, tymianek, ziemniaka i czosnek, smażymy mieszając przez 1 minutę. Dodajemy rosół, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy buraki, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i octem. Do talerza nalewamy najpierw krem z groszku, na środek wlewamy powoli krem z buraka, posypujemy fetą, dekorujemy natką pietruszki. Smacznego 🙂

0 myśli nt. „KREM Z GROSZKU I PECZONYCH BURAKÓW

          1. makellba Autor wpisu

            Bardzo mi miło 🙂
            Pozdrawiam,
            M

  1. ~Megly

    Super połączenie! Jako, że jestem fanką (żeby nie powiedzieć fanatyczną) zup-krem, to ja się piszę na ten przepis. Zrobię 🙂 Zresztą wszyscy u mnie w rodzince za zupami kremowymi przepadają 🙂
    Pozdrowionka niedzielne 🙂

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję, u mnie też pierwszy raz taka kombinacja 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
  2. ~Agnes Mendes

    Nie myslalam ze taka kombinajca może się udac a tu proszę! Naprawde warto czytac i szperac bo można znalesc cudowne perełki smakowe Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję, kombinacja się udała, polecam serdecznie 🙂
      M

      Odpowiedz
  3. ~kasia

    Większość wie, ja zresztą już też dzięki konsultantowi w pewnym centrym zdrowia, że ponad 60% to styl życia, powoduje czy mamy nadwagę albo czy mamy problemy ze zdrowiem. Teraz tego problemu nie mam co jeść i jaki zredukować wagę.Poprostu jem to co lubię, aczkolwiek zmieniłam nawyki żywieniowe.12 kg zrzuciłam w prawie 4 miesiące.Udało mi się 🙂 dzięki programowi(idealnafigura.com/gberes) i dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę a jem to co lubię.Super

    Odpowiedz
  4. ~Futka

    Świetne i bardzo smakowite kremowe połączenie 🙂 Pycha! 🙂 Bardzo podobają mi się te kolorki 🙂

    Odpowiedz
  5. ~Grzes

    Wygląda naprawdę smacznie wszystko wiem tylko jak upiec te buraki dla innych to proste pytanie ale dla mnie nie nowicjusz

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      To proste, ja piekę buraki na dwa sposoby:
      1. Umyte i osuszone buraki zawijamy w kawałek folii aluminiowej (każdy osobno), układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 1 godzinę, następnie wyjmujemy z folii i obieramy ze skórek. Kroimy na mniejsze kawałki.
      2. Obrane buraki kroimy na pół, układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy troszkę solą i pieprzem, skrapiamy łyżką oliwy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 35 minut.
      Życzę smacznego 🙂
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.