KOTLECIKI Z BRUKSELKĄ

przez | 26 lutego 2017

noze 015
Bardzo lubię różne kotleciki, klopsiki i pulpeciki. Tym razem przygotowałam nietypowe kotleciki, bo z niespodzianką w środku w postaci brukselki. Danie upiekłam w piekarniku bez panierki, dzięki temu jest mniej kaloryczne, niż klasyczne kotlety mielone. Ładnie się prezentuje, a smakuje i na ciepło i na zimno, najlepiej z ulubionym sosem, np. pomidorowym lub czosnkowym. Jeśli chcecie zaskoczyć Waszych bliskich, to te kotleciki powinny się sprawdzić, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(12 szt.)
500 gramów mięsa drobiowego mielonego (u mnie z indyka)
1 jajko kurze surowe
1 łyżka pikantnego keczupu
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
4 – 5 łyżek bułki tartej
sól i pieprz

12 brukselek podobnej wielkości ugotowanych „al dente”

Mięso wyrabiamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Zwilżonymi dłońmi dzielimy mięso na 12 porcji, z każdej formujemy cienki owalny placek, na środku układamy brukselkę i zlepiamy w owalny klopsik. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy wszystkie porcje i pieczemy przez 25 minut. Smacznego 🙂

25 komentarzy do „KOTLECIKI Z BRUKSELKĄ

  1. ~Megly

    Ustawiam się w kolejce po kotlecika 🙂 Ależ pyszności 🙂 Ja chcę taki obiad dziś 🙂

    Pozdrawiam cieplutko 🙂 Miłego, słonecznego dnia 🙂

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Może jednak w kotlecikach dali by się skusić 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Oj nie na pewno coś by zostawił dla Ciebie 🙂
      Pozdrawiam,
      <

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Tak, tym sposobem można polubić brukselkę 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
  2. ~KuchniaOdDwojga

    Ostatnio dość często robimy przeróżne kotlety i kotleciki, ale do tej pory zadne z nas nie wpadło na wykorzystanie w nich brukselki.
    Świetny przepis!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *