CALZONE Z SZYNKĄ, SEREM I SUSZONYMI POMIDORAMI

przez | 11 stycznia 2017

calzone 01
Ostatnio zaniedbałam moją ulubioną kuchnię włoską, dlatego nadrabiam zaległości i dzisiaj zapraszam na calzone. Podobne do pizzy, ale w kształcie pieczonego pieroga. Każdy pieróg może mieć inne nadzienie, ja jednak zrobiłam cztery jednakowe z szynką, serem i suszonymi pomidorami. Bardzo smaczne danie na każdą porę roku, na obiad lub kolację. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
(ciasto na 4 sztuki calzone)
450 gramów pszennej mąki (plus troszkę do podsypania)
2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
1 szklanka ciepłej wody
4 łyżki oliwy

(nadzienie)
4 plastry szynki
100 gramów tartego sera (u mnie parmezan)
10 suszonych pomidorów w oliwie pokrojonych na paseczki

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, cukier i drożdże, mieszamy, robimy zagłębienie, dodajemy wodę i oliwę. Mieszamy drewnianą łyżką, gdy składniki się połączą, wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Przekładamy ciasto do czystej miski posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy około 20 cm. Na każde koło układamy plaster szynki, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypujemy startym serem i kawałkami pomidorów. Brzegi smarujemy wodą, ciasto składamy na pół formując pieroga, brzegi mocno sklejamy. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy cienko oliwą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 – 20 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na około 2 minuty i podajemy. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „CALZONE Z SZYNKĄ, SEREM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *