VERRINES ZE ŚLEDZIEM

przez | 16 grudnia 2016

verrines 1

Bardzo fajny sposób na niebanalne podanie śledzia. Niedawno proponowałam verrines z wędzonym łososiem, a teraz z okazji zbliżających się świąt małe co nieco ze śledziem. Koreczek śledziowy na smakowitej warstwie kremu buraczanego i kremowym purée z ziemniaków. Proste składniki, łatwe do zrobienia, pięknie się prezentuje i świetnie smakuje. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(4 porcje)
4 koreczki śledziowe
koperek

(purée z ziemniaków)
3 średnie ziemniaki
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka śmietany
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz

(krem buraczkowy)
1 mały burak (pieczony lub gotowany)
125 gramów serka ricotta lub twarożku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz

Ugotowane ziemniaki odcedzamy i jeszcze ciepłe miksujemy z pozostałymi składnikami purée ziemniaczanego. Miksujemy składniki kremu buraczkowego, najpierw rozdrabniając buraczki, potem dodajemy resztę składników. W czterech szklanych naczyniach układamy warstwę ziemniaczaną, następnie warstwę buraczaną, a na wierzchu koreczek śledziowy, ozdabiamy koperkiem. Smacznego 🙂

verrine 2

0 komentarzy do „VERRINES ZE ŚLEDZIEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *