Bardzo fajny sposób na niebanalne podanie śledzia. Niedawno proponowałam verrines z wędzonym łososiem, a teraz z okazji zbliżających się świąt małe co nieco ze śledziem. Koreczek śledziowy na smakowitej warstwie kremu buraczanego i kremowym purée z ziemniaków. Proste składniki, łatwe do zrobienia, pięknie się prezentuje i świetnie smakuje. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(4 porcje)
4 koreczki śledziowe
koperek
(purée z ziemniaków)
3 średnie ziemniaki
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka śmietany
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
(krem buraczkowy)
1 mały burak (pieczony lub gotowany)
125 gramów serka ricotta lub twarożku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i jeszcze ciepłe miksujemy z pozostałymi składnikami purée ziemniaczanego. Miksujemy składniki kremu buraczkowego, najpierw rozdrabniając buraczki, potem dodajemy resztę składników. W czterech szklanych naczyniach układamy warstwę ziemniaczaną, następnie warstwę buraczaną, a na wierzchu koreczek śledziowy, ozdabiamy koperkiem. Smacznego 🙂
Wygląda jak deser. Ciekawie podany śledzik 🙂
Na pierwszy rzut oka można się pomylić 🙂
M
Nietypowa prezentacja!
Tak, śledzik w formie verrines fajnie się prezentuje 🙂
M
Pięknie się prezentuje. Taka przystawka na świątecznym stole to wspaniała(i pyszna) dekoracja 🙂
Dziękuję 🙂 Trochę inna wersja śledzika 🙂
M
Ciekawy pomysł na śledzika 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Wow, rewelacja, doskonały pomysł! 🙂
Dziękuję, fajnie że Ci się podoba 🙂
M
Czemu nie ?
śledzika nigdy nie odmówię 🙂
pozdrawiam świątecznie.
Super, bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam,
M
Wygląda super! A kolr kremu buraczkowego – ma piękny kolor. 🙂
Dziękuję bardzo, polecam serdecznie 🙂
M