Przyznam się, że z makowca najbardziej lubię nadzienie, a że na świątecznym stole nie może zabraknąć maku, to u mnie pojawi się w formie tarty z nadzieniem makowym i polewą czekoladową. Kruche ciasto na spodzie, a na wierzchu pyszne nadzienie z maku, bakalii, czekolady i serka ricotta. To jest bardzo proste i szybkie do zrobienia ciasto, szczególnie gdy użyjemy gotowej masy makowej. Dekoracja zależy od naszej inwencji, u mnie to polewa czekoladowa z kolorową posypką i gwiazdami z białej czekolady. Świetna alternatywa dla tradycyjnego makowca, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(ciasto na formę o średnicy 21 – 23 cm)
150 gramów mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
75 gramów zimnego masła
szczypta soli
1 żółtko
2 łyżki tartych migdałów
(nadzienie)
600 gramów gotowej masy makowej z bakaliami
250 gramów ricotty
2 jajka
1 żółtko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
1/2 gorzkiej czekolady (50 gr)
szczypta soli
(polewa)
1 łyżka masła
1 tabliczka czekolady deserowej (100 gr)
Mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia, posiekane zimne masło, żółtko i sól wyrabiamy szybko na gładkie ciasto (ja pomagam sobie malakserem). Ciastem wylepiamy wysmarowana masłem foremkę na tartę (dno i brzeg), nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Serek ricotta, jajka, mąkę ziemniaczaną i sól miksujemy przez chwilę, dodajemy masę makową, skórkę z cytryny i czekoladę, miksujemy krótko do połączenia składników. Masę wykładamy na ciasto posypane tartymi migdałami, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 45 minut, wyjmujemy i czekamy, aż całkiem ostygnie. Składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na chwilę, żeby ostygła, smarujemy wierzch ciasta, dekorujemy, wstawiamy na około pół godziny do lodówki. Smacznego 🙂
Wygląda wspaniale 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
Marzenie!
Super 🙂 pozdrawiam,
M
Ile maku! Już widzę, że tarta jest przepyszna : )
O tak, nadzienie specjalnie dla wielbicieli maku 🙂
M
pysznie wygląda! i jak ładnie udekorowana
Bardzo serdecznie dziękuję 🙂
M
Tarta wygląda pysznie, ale dekoracja jest na szóstkę z plusem! Cudna.
Ojej, dziękuję za taki miły komentarz 🙂
Pozdrawiam,
M
Wow! Wygląda wspaniale! 🙂
Dziękuję, na święta jak znalazł 🙂
M
Wow! Ile maku! Pyszne i mega wypasione świąteczne ciacho 🙂
Dzięki 🙂 O tak, tarta jest bardzo makowa, ale nie jest ciężka 🙂
M
Bardzo fajny pomysł na dodanie ricotty do masy makowej 😀
Dziękuję, dzięki dodatkowi ricotty ciasto nie jest ciężkie 🙂
M
Ależ pięknie ona wygląda, chętnie skusiłabym się na kawałeczek
Cudna. Mocno nadziana. Bardzo fajna propozycja, a jak mało pracy w porównaniu do innych ciast makowych 🙂
Ach! Jestem pod wrażeniem. Tarta jest przepiękna i taka świąteczna! 🙂
Super, że Ci się podoba 🙂
M
tarta wygląda prze smacznie:)
lubię takie ciacha:)
Super, serdecznie polecam na święta i nie tylko 🙂
M
Obłędnie wygląda ta tarta! Aż ślinka cieknie na sam widok 🙂
O to dobry znak, polecam serdecznie 🙂
M
Mak i czekolada- mój ulubiony duet 🙂 A ciasto wygląda bardzo apetycznie 🙂
Super, bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam,
M