Moja propozycja na jutrzejsze Andrzejki. Polędwiczka to moje ulubione mięso wieprzowe, bo jest bardzo delikatne, dlatego nie wymaga długiego smażenia, czy pieczenia. Bardzo lubię łączyć polędwiczkę z różnymi sosami. Tym razem dodałam trochę zapomniany sos tatarski, który świetnie komponuje się z soczystym mięsem. Mocno zrumienione i podpieczone polędwiczki pozostają jędrne i subtelne w smaku. Sos tatarski jest wyrazisty i dodaje daniu charakteru. Prosta, a jednocześnie uniwersalna potrawa, którą możemy podać na ciepło lub na zimno. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
2 łyżki klarowanego masła lub oleju
1 polędwiczka wieprzowa o wadze około 500 gramów
sól i pieprz
(sos tatarski)
1 jajko ugotowane na twardo
2 łyżki bardzo drobno posiekanych korniszonów
2 łyżki bardzo drobno posiekanych marynowanych grzybków
1/2 pęczka szczypiorku
3 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany
1/2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka octu jabłkowego
szczypta ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
Zaczynamy od przygotowania sosu. Białko jajka bardzo drobno kroimy, a żółtko rozcieramy z majonezem. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, doprawiając solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy polędwiczkę. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Umytą i dokładnie osuszoną polędwiczkę doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni (najlepiej takiej, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzewamy mocno masło lub olej. Polędwiczkę smażymy ze wszystkich stron do mocnego zrumienienia. Patelnię z mięsem wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 16 – 17 minut. (Jeśli nie możemy patelni wstawić do piekarnika, to mięso przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia, które wcześniej ogrzewamy w piekarniku). Polędwiczkę wyjmujemy z pieca, czekamy 5 minut, żeby mięso odpoczęło, kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Polędwiczkę podajemy z sosem. Dekorujemy natką pietruszki. Smacznego 🙂
Wygląda bardzo smacznie!
Idealne jedzonko dla gości na imprezie 🙂
Tak i na imprezę i na rodzinny obiad 🙂
M
Pysznie.
świetny przepis 😉
Dziękuję serdecznie 🙂
M
coś pysznego 🙂 zjadłabym 🙂
Serdecznie polecam 🙂
M
Ja również lubię polędwiczkę. To bardzo soczyste mięso 🙂
Smaczne i da się szybko przygotować 🙂
M
Przepyszne połączenie 🙂 Sosik zapisuję do jak najszybszego zrobienia 😀
O bardzo mi miło, że się skusisz 🙂
M
Pyszniutkie 🙂
Super wyglądają i do tego ten sosik pycha
Udany duet 🙂
M
Bardzo lubię polędwiczkę, a z takim sosem musi smakować wyśmienicie!
Polecam serdecznie 🙂
M
Polędwiczki to moje ulubione mięsko 🙂 Z sosem tatarskim są mega smaczne 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Moje też, dziękuję serdecznie 🙂
M
Tak przygotowane polędwiczki na pewno smakują wyśmienicie 😀
Dziękuję, polędwiczki są soczyste i smaczne 🙂
M
Wspaniałe danie!
Dziękuję bardzo 🙂
M
Pysznie musi smakować taka soczysta polędwiczka 🙂
Serdecznie polecam 🙂
M
Pyszności : )
bardzo fajny pomysł na podanie z sosem tatarskim 🙂