SERNIK KOKOSOWY Z SOSEM BRZOSKWINIOWYM

przez | 8 sierpnia 2016

sernik morel 1
Sernik to ciasto, które ostatnio często pojawia się w mojej kuchni. Tym razem ponownie sernik włoski z serka ricotta, ale o smaku kokosowym. Bardzo lekki, delikatny i niezbyt słodki. Fajnie smakuje z dodatkiem sosu brzoskwiniowego lub morelowego. W wersji oryginalnej piecze się go na kruchym spodzie, ale ja lubię uproszczenia, więc wyłożyłam spód owsianymi herbatnikami. Proste, pyszne ciasto, łatwo się je robi i zawsze się udaje, polecam serdecznie 🙂

Przepis:
(na tortownicę o średnicy 20 cm)
500 gramów serka ricotta
125 gramów śmietanki kremowej (30%)
3 jajka
80 gramów cukru pudru
1 cukier waniliowy
skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wiórków kokosowych

herbatniki do wyłożenia dna formy

(sos brzoskwiniowy)
2 dojrzałe brzoskwinie bez pestek i skórki
4 – 5 łyżek cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki śmietanki kremówki

Wiórki kokosowe rozdrabniamy w malakserze na proszek (przypominający piasek). Dodajemy pozostałe składniki na masę serową i miksujemy krótko do uzyskania jednolitej konsystencji. (Jeśli na wierzchu ricotty jest płyn to przed miksowaniem go wylewamy). Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Dno foremki wysmarowanej masłem i posypanej mąką wykładamy herbatnikami. Masę serową przekładamy na herbatniki, formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 35 – 40 minut (brzegi ciasta powinny się zezłocić). Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy sos, miksując na gładko wszystkie składniki. Sernik podajemy z sosem, posypany na wierzchu wiórkami kokosowymi. Smacznego 🙂
sernik morel 2

0 komentarzy do „SERNIK KOKOSOWY Z SOSEM BRZOSKWINIOWYM

Skomentuj ~Agnieszka Wieczorek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *