SAKIEWKI Z CIASTA FILO Z MORELAMI I CZEKOLADĄ

sakiewki 01
To moja pierwsza przygoda z ciastem filo, ale z pewnością nie ostatnia. Ciasto jest bardzo cienkie i niezwykle delikatne, a po upieczeniu przyjemnie chrupie. Można go używać do dań słodkich i wytrawnych. Ja wykorzystałam ciasto filo do deseru. Sakiewki z ciasta otulają soczyste morele i rozpływającą się czekoladę. To bardzo lekki i bardzo smaczny deser. Uformowanie ciasta w sakiewki sprawia, że całe danie jest intrygujące i świetnie się prezentuje na stole. Prosty a jednocześnie wyjątkowo efektowny deser, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(na 1 sakiewkę)
1 arkusz ciasta filo
1/2 dużej moreli
1 kawałek czekolady
1 łyżka rozpuszczonego masła

sakiewki 02
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rozkładamy ciasto filo, kroimy nożyczkami na cztery równe kawałki (najlepiej kwadratowe). Każdy z nich smarujemy masłem używając pędzelka. Układamy kawałki ciasta jeden na drugim. Na środek kładziemy pół moreli bez pestki, w zagłębienie wkładamy czekoladę, następnie zbieramy końcówki ciasta do siebie tworząc sakiewkę, którą możemy ścisnąć lub związać nitką bawełnianą albo spiąć delikatnie wykałaczką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Jeżeli przygotowujemy więcej sakiewek, to nieużywane arkusze ciasta powinny być szczelnie zapakowane lub przykryte wilgotną ściereczką, żeby nie wyschły, bo będą pękać. Wyjmujemy z piekarnika (usuwamy nitkę lub wykałaczkę) i podajemy ciepłe. Smacznego 🙂

sakiewki 03

0 Replies to “SAKIEWKI Z CIASTA FILO Z MORELAMI I CZEKOLADĄ”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.