ORZEŹWIAJĄCA MIZERIA NA LATO

przez | 23 czerwca 2016

mizeria 1

Mizeria to jedna z najpopularniejszych i najłatwiejszych sałatek obiadowych. Nawet w tak prostym daniu można jednak trochę pokombinować i chyba każdy ma własną ulubioną wersję. Ogórki można obrać ze skórki lub nie obierać, można dodać cebulę, chociaż ja nie dodaję, ale to sprawa gustu. Mój przepis jest bardzo prosty, lżejszy od tradycyjnego, bo mieszam śmietanę z kefirem i jeszcze wyróżnia się delikatnym czosnkowym aromatem. Polecam serdecznie, szczególnie na upały, bo działa orzeźwiająco 🙂

Przepis:
2 duże ogórki
3 łyżki śmietany
3 łyżki kefiru
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz

Umyte ogórki obieramy i ścieramy na tarce na cienkie plasterki. Przekładamy do miski, solimy i odstawiamy na 10 minut. Delikatnie odciskamy z nadmiaru wody. Czosnek, śmietanę, kefir i szczypiorek mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z ogórkami i od razu podajemy. Smacznego 🙂

mizeria 2

0 myśli nt. „ORZEŹWIAJĄCA MIZERIA NA LATO

Skomentuj kulinarna148 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.