CUKINIA SMAŻONA Z CZOSNKIEM I SEZAMEM

przez | 4 kwietnia 2016

Cukinia to wdzięczne warzywo, które możemy wykorzystywać na różne sposoby. Nadaje się na zupę, placki, do faszerowania lub zapiekania. Jednocześnie polecana jest osobom na diecie ze względu na bardzo małą kaloryczność. Dzisiaj proponuję cukinię smażoną z czosnkiem i sezamem, z dodatkiem sosu sojowego i odrobiny octu. Prosto, szybko i smacznie. Te trzy słowa najlepiej opisują to danie. Możemy je podać na lekką kolację ze świeżym pieczywem lub na obiad, jako dodatek do pieczonego kurczaka lub innego mięsa. Polecam 🙂

Przepis:
2 średnie cukinie
5 ząbków czosnku
2 łyżki oleju
2 – 3 łyżki sosu sojowego
2 – 3 łyżki octu balsamicznego
2 – 3 łyżki sezamu
sól i pieprz

Ziarna sezamu prażymy krótko (przez minutę, dwie) na suchej patelni, przekładamy na talerzyk. Umytą cukinię kroimy w półplasterki o grubości 2 – 3 mm. Obrane ząbki czosnku kroimy w małą kostkę. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cukinię i smażymy na średnim ogniu przez około 7 minut mieszając. Dodajemy czosnek, mieszamy, smażymy około 1 minutę. Dolewamy sos sojowy, ocet balsamiczny, mieszamy, smażymy przez minutę. Doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z patelni, posypujemy sezamem i podajemy na ciepło. Smacznego 🙂

0 myśli nt. „CUKINIA SMAŻONA Z CZOSNKIEM I SEZAMEM

  1. ~amanda-butikzprzepisami

    Fajne danie i ciekawe dodatki, u mnie cukinia też często gości 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.