Francuskie tosty to proste i pyszne śniadanie. Do ich przygotowania wystarczą składniki, które zwykle mamy w kuchni. Jeśli po świętach pozostało Wam zbędne pieczywo, to francuskie tosty są świetnym pomysłem, żeby je wykorzystać. Przygotowane poprzez zamoczenie chleba w mieszaninie jajek, mleka, odrobiny wanilii i cynamonu, nie mają sobie równych. Mięciutkie w środku, chrupiące z zewnątrz i pięknie pachnące, to po prostu świetny początek dnia. Ja podaję z gęstym jogurtem, miodem i owocami, polecam 🙂
Przepis:
(1 -2 porcje)
2 duże kromki chleba (u mnie żytni)
1 jajko
3 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/4 łyżeczki cynamonu
1 1/2 łyżki masła
1/2 łyżki oleju
Dodatki: gęsty jogurt, miód, owoce, suszona żurawina
W płaskim dużym talerzu roztrzepujemy jajko z mlekiem, cynamonem i cukrem. Przekrojone na pół kromki chleba moczymy przez 5 minut z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, obsmażamy chleb na złocisto-brązowo. Przekładamy na talerz i podajemy gorące z dodatkami. Smacznego 🙂
Mniam. Uwielbiam takie śniadania. Miłego dnia 🙂
Dziękuję 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Cudowne i niezwykle apetyczne tosty 🙂
Dziękuję 🙂 proste i fajne śniadanie 🙂
Pozdrawiam,
M
Cynamon i wanilia – idealne połączenie! Takie tosty mogłabym jeść codziennie 🙂
Połączenie wanilii i cynamonu jest super 🙂
Pozdrawiam ciepło,
M
Tak mogę zaczynać każdy dzień;)
Fajnie by było 🙂
Pozdrawiam,
M
Pyszności!
P.S. coś mi się poprzestawiało na Facebooku i na razie nie mogę Cię tam odwiedzić : )
Przykro mi, mam nadzieję, że szybko uda się usunąć problem 🙂
Pozdrawiam,
M