FRANCUSKIE TOSTY WANILIOWO-CYNAMONOWE

przez | 28 marca 2016

Francuskie tosty to proste i pyszne śniadanie. Do ich przygotowania wystarczą składniki, które zwykle mamy w kuchni. Jeśli po świętach pozostało Wam zbędne pieczywo, to francuskie tosty są świetnym pomysłem, żeby je wykorzystać. Przygotowane poprzez zamoczenie chleba w mieszaninie jajek, mleka, odrobiny wanilii i cynamonu, nie mają sobie równych. Mięciutkie w środku, chrupiące z zewnątrz i pięknie pachnące, to po prostu świetny początek dnia. Ja podaję z gęstym jogurtem, miodem i owocami, polecam 🙂

Przepis:
(1 -2 porcje)
2 duże kromki chleba (u mnie żytni)
1 jajko
3 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/4 łyżeczki cynamonu
1 1/2 łyżki masła
1/2 łyżki oleju

Dodatki: gęsty jogurt, miód, owoce, suszona żurawina

W płaskim dużym talerzu roztrzepujemy jajko z mlekiem, cynamonem i cukrem. Przekrojone na pół kromki chleba moczymy przez 5 minut z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, obsmażamy chleb na złocisto-brązowo. Przekładamy na talerz i podajemy gorące z dodatkami. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „FRANCUSKIE TOSTY WANILIOWO-CYNAMONOWE

    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję 🙂 proste i fajne śniadanie 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Połączenie wanilii i cynamonu jest super 🙂
      Pozdrawiam ciepło,
      M

      Odpowiedz
  1. ~Iwona

    Pyszności!
    P.S. coś mi się poprzestawiało na Facebooku i na razie nie mogę Cię tam odwiedzić : )

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Przykro mi, mam nadzieję, że szybko uda się usunąć problem 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *