Flan to bardzo delikatny deser przygotowywany na gorąco, a podawany na zimno. Szczególnie popularny w Hiszpanii i Meksyku. Smakuje jak delikatny rozpływający się w ustach krem, przypominający troszkę sernik, ale dużo lżejszy. W mojej wersji pochodzącej z Włoch deser ma subtelny smak cytrynowo-waniliowy i piękny słoneczny kolor. Wierzch możemy posypać wiórkami kokosowymi lub podać z obłoczkiem bitej śmietany, albo ciepłym sosem czekoladowym. Prosty w przygotowaniu i niebanalny deser 🙂
Przepis:
(na tortownicę o średnicy 20 cm)
500 ml mleka
250 ml śmietanki kremowej
150 gramów cukru
4 jajka
125 ml kaszki kukurydzianej
sok i skórka otarta z 1 cytryny
1 laska wanilii (ziarenka)
W garnku z grubym dnem mieszamy wszystkie składniki. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając rózgą, aż masa zgęstnieje (10 – 15 minut). Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki), wlewamy masę, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż całkiem ostygnie. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podajemy posypany wiórkami kokosowymi lub z bitą śmietaną, albo sosem czekoladowym. Smacznego 🙂
Proszę podać średnicę formy.
Jest podana na początku przepisu – 20 cm 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Świetny deserek 🙂
Ale bym taki zjadła.
Dziękuję 🙂 zachęcam do spróbowania 🙂
Pozdrawiam,
M
Nie znam tego deseru, ale prezentuje się obłędnie :))) Muszę spróbować 🙂
Zrobiłam pierwszy raz i bardzo nam smakował, polecam 🙂
Pozdrawiam ciepło,
M
Mniam, z chęcią się poczęstuję kawałkiem :-).
Bardzo proszę 🙂 pozdrawiam serdecznie,
M
Cudownie się prezentuje!
Dziękuję bardzo 🙂
Pozdrawiam,
M
Mmmm ale mi zrobiłaś smaka 🙂
Cieszę się 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Ale pyszności, chyba się skuszę! 🙂
Polecam serdecznie,
M
witam, czy zamiast kaszki kukurydzianej mogę użyć mąki kukurydzianej ?
Witam serdecznie. Nigdy nie robiłam z mąką kukurydzianą, więc nie wiem jaki będzie efekt 🙂
Pozdrawiam,
M
Bardzo podoba mi się ten deser. Zrobię. Przepis zapisany :))