Delikatne, rozpływające się w ustach, cudownie kakaowe i pięknie pachnące ciasteczka. Wyróżnia je lekkość i subtelny aromat lawendy wyczuwalny w tle, fajnie komponujący się z kakao. Robi się je migiem, a znikają jeszcze szybciej. Możemy je posypać odrobiną cukru pudru lub ozdobić lukrem i lawendą. Klasyka i prostota w jednym, a jednak są nieszablonowe. Świetny dodatek do kawy lub herbaty o oryginalnym smaku.
Przepis:
120 gramów mąki
70 gramów masła
30 gramów cukru pudru
15 gramów kakao
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka czubata suszonej lawendy
Ręcznie lub w malakserze mieszamy mąkę, kakao, cukier, lawendę i sól, dodajemy masło i żółtko i szybko wyrabiamy kruche ciasto. Odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy kulki o średnicy około 2 cm. Lekko spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastami wkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciastka i pieczemy przez około 15 – 20 minut. Wyjmujemy, czekamy aż ostygną, posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem i odrobiną lawendy. Smacznego 🙂
Uwielbiam kakaowe ciasteczka, mniam:)
Ja też 🙂
Pozdrawiam,
M
Ciekawe połączenie! Musze przyznać że z przyjemnością bym spróbowała 😀
Serdecznie polecam 🙂
M
Ciekawe połączenie smakowe. Z lawendą jeszcze ciasteczek nie jadłam 🙂
Warto spróbować 🙂
Pozdrawiam,
M
Nie wiem jak smakuje lawenda, bo nie miałam jeszcze okazji jej spróbować 🙂 ale ciasteczka wyglądają bardzo smakowicie!
Lawenda ma niepowtarzalny smak i zapach, ale jest bardzo wyrazista, dlatego trzeba uważać, żeby nie dodać za dużo, bo zdominuje inne składniki 🙂 Mam nadzieję, że będą smakować 🙂
M
Ja również nie używałam lawendy w kuchni, najwyższy czas to zmienić ! 😀
Bardzo lubię lawendę, zachęcam do spróbowania 🙂
Pozdrawiam,
M