Przepis na ciasto jest bardzo łatwy, podobny do przepisu na drożdżowe z czekoladą, gruszką i żurawiną i jak zwykle najwięcej czasu zajmuje oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta. Tym razem do ciasta dodałam skórkę z cytryny i kandyzowaną skórkę cytrynową, co sprawiło, że ciasto jest aromatyczne i delikatnie pachnie cytrusami. Wierzch to niezwykle słodkie figi, które oprócz fantastycznego smaku, pięknie wyglądają i powodują, że ciasto prezentuje się bardzo efektownie. Całość jest lekka, aromatyczna i bardzo apetyczna, polecam nie czekać, aż ciasto całkiem ostygnie po upieczeniu, ale spróbować, gdy figi na wierzchu są ciepłe, mięciutkie i słodkie.
Przepis:
350 gramów mąki pszennej
7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie)
70 ml ciepłego mleka
szczypta soli
60 gramów cukru
3 jajka (w temperaturze pokojowej)
100 gramów stopionego i wystudzonego masła
skórka otarta z cytryny
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
5 świeżych fig pokrojonych na kawałki
2 łyżki roztopionego masła
cukier puder do posypania
Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z ciepłym mlekiem oraz 1/3 łyżeczki cukru, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, skórkę cytryny, kandyzowaną skórkę, dodajemy sól, drożdże z mlekiem, cukier, roztrzepane jajka i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 10 minut, żeby powstało gładkie, elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut(powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto uderzamy dłonią, żeby je odpowietrzyć i wyrabiamy około 3 minuty. Dłońmi formujemy kwadratowy placek. Kwadratową formę (bok 21 – 23 cm) smarujemy masłem i posypujemy cienko mąką. Do formy przekładamy ciasto, na wierzchu wciskamy delikatnie kawałki fig. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto odkrywamy, skrapiamy 2 łyżkami stopionego masła, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Po upieczemy ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂
Uwielbiam figi! 🙂 Ciasto drożdżowe + figi to świetny pomysł! 🙂
Figi pod wpływem temperatury stają się jeszcze słodsze, niż świeże 🙂 serdecznie polecam 🙂
M
Moje smaki, figi i ciasto drożdżowe to super połączenie. Pozdrawiam.
Moje też, szczególnie ostatnio 🙂 Smacznego 🙂
Pozdrawiam,
M
Ciasto drożdżowe na bogato! Wygląda mega apetycznie i efektownie 🙂
Dziękuję 🙂 miło mi, że się podoba 🙂
Pozdrawiam,
M
Pięknie wyrośnięte ciasto. Z figami było z pewnością pyszne 🙂
Oj tak, trudno poprzestać na jednym kawałku 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M