Super szybkie i proste danie, a jednocześnie wyjątkowe. Filet z piersi indyka, czyli chude zdrowe mięso, ale w zupełnie niebanalnym połączeniu. Zapieczone z pomidorami, bazylią i serem mozzarella. Soczyste, odrobinę pikantne sznycle z dodatkiem składników znanych z włoskiej sałatki caprese w wersji podanej na ciepło. W efekcie mamy świetną potrawę na rodzinny obiad, bardzo smaczną i ładnie się prezentującą.
Przepis:
4 sznycle z piersi indyka
4 plastry pomidora
4 plastry mozzarelli
3 łyżki mąki
3 łyżki oleju
sól i pieprz
papryka słodka i ostra w proszku
bazylia suszona lub świeża
Sznycle lekko rozbijamy, przykryte folią spożywczą. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką, obtaczamy w mące, nadmiar strzepujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko smażymy sznycle z obu stron. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z opcją opiekania od góry. Sznycle zdejmujemy z patelni i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku mięsa kładziemy plaster pomidora, posypujemy bazylią i przykrywamy plastrem sera. Zapiekamy kilka minut, aż ser się rozpuści. Podajemy gorące z wierzchem udekorowanym bazylią świeżą lub suszoną. Smacznego 🙂
Świetne połączenie smaków. Lubię takie pyszne pomysły na obiad! 🙂
Oj tak, połączenie smaczne i kolorowe 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Lekko, kolorowo, smakowicie! danie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na bardziej wykwintną kolację;)
Dziękuję za miły komentarz 🙂 to fajne i uniwersalne danie 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M