Przepis pochodzi ze środkowego regionu Portugalii – Estremadura. Tradycyjnie mięso dusi się w specjalnym garnku, zwanym “pucara”, ale można je przygotować także w zwykłym żaroodpornym naczyniu. Mięso jest bardzo soczyste i przesiąknięte aromatem słodkiego wina porto, wytrawnego koniaku i delikatnego białego wina. Sos zawiera wyjątkowo bogaty smak dzięki dodatkowi musztardy, szynki, czosnku, cebuli i pomidorów. Porto sprawia, że kurczak smakuje zupełnie wyjątkowo. Świetne danie obiadowe, szczególnie z lampką białego wina, tego samego, które znajduje się w sosie.
Przepis:
1 kg kurczaka w kawałkach
2 posiekane cebule
3 pomidory obrane ze skórki i posiekane
3 ząbki czosnku drobno posiekane
100 gram szynki długodojrzewającej lub wędzonej
1/2 szklanki porto
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
1/4 szklanki koniaku
1 łyżka musztardy
5 łyżek oleju
sól i pieprz
Umyte i dokładnie osuszone kawałki kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy mocno olej i smażymy kurczaka z obu stron na złotobrązowo. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię dodajemy cebulę, czosnek, szynkę pokrojoną w paski i smażymy przez około 2 minuty. Musztardę mieszamy z białym winem. Dodajemy pomidory, oba rodzaje wina i koniak. Smażymy na dużym ogniu około 2 – 3 minuty. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Do naczynia z mięsem dodajemy sos, przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę. Wyjmujemy naczynie, odkrywamy i odstawiamy na około 15 minut, żeby mięso odpoczęło. Smacznego 🙂