LAZANIA (LASAGNE) Z BAKŁAŻANA

przez | 9 marca 2015

Podobnie jak miliony fanów kuchni włoskiej i kot Garfield, bardzo lubię lazanie. To klasyczne danie z Italii jest pyszne, ale też ciężkie i mocno kaloryczne. Zastępując makaron bakłażanem zyskujemy lazanię równie smaczną, a jednocześnie lekką. Mnóstwo smakowitego miękkiego bakłażana przekładanego mielonym drobiowym mięsem w aromatycznym pomidorowym sosie. Całość zapieczona z aksamitnym sosem beszamelowym i odrobiną parmezanu. Wersja light, która jest tak samo apetyczna, jak tradycyjny przepis, a może nawet lepsza, bo dużo delikatniejsza, zdrowsza i pełna warzyw.

Przepis:
500 gramów mielonego mięsa drobiowego
3 średnie bakłażany
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 szklanka mleka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
1 łyżka ziół prowansalskich
sól i pieprz
4 łyżki oleju (do bakłażanów)
(sos beszamelowy)
1 i 1/2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki zimnego mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz

50 gram startego parmezanu
2 łyżki bułki tartej

Umyte i osuszone bakłażany kroimy na plastry grubości około 3 – 4 mm. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym cienko olejem (jedną warstwę) skrapiamy olejem, solimy i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Jeśli się nie wszystkie plastry zmieszczą na raz, to czynność powtarzamy, tak aby wszystkie plastry zostały podpieczone. Wyjmujemy bakłażany i odkładamy do ostygnięcia. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy cebulę i czosnek.Dodajemy mięso i smażymy na średnim ogniu rozgniatając grudki mięsa. Do mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy, szklankę mleka, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Gotujemy na średnim małym ogniu co jakiś mieszając przez około 15 minut. Zestawiamy z ognia, żeby ostygło. W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy, energicznie mieszając przez minutę. Zestawiamy z ognia, wlewamy zimne mleko, dokładnie mieszamy. Garnek stawiamy z powrtoem na średnim ogniu, doprowadzamy sos do wrzenia, bardzo często mieszając. Zestawiamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju. Na dno wlewamy 2 – 3 łyżki sosu beszamelowego, na nim układamy warstwę bakłażana, na niej warstwę nadzienia mięsnego, skrapiamy 2 – 3 łyżkami sosu beszamelowego i lekko posypujemy serem.

Czynność powtarzamy do wyczerpania składników, tak aby na górze była warstwa bakłażana. Całość polewamy pozostałym sosem sosem beszamelowym i posypujemy bułką tartą.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy 30-35 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni. Wyjmujemy z piekatnika, czekamy 5 minut i kroimy na porcje. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „LAZANIA (LASAGNE) Z BAKŁAŻANA

    1. makellba Autor wpisu

      Nie robiłam jeszcze bez mięsa, ale wydaje mi się, że pieczarkami można zastąpić mięso. Daj znać jak smakowało 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
          1. makellba Autor wpisu

            Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze. Pozdrawiam serdecznie,
            M

  1. ~kasia

    Jeżeli chcesz się odchudzić zdrowo, bezpiecznie i na stałe, skorzystaj ze świetnego programu redukcji wagi.
    Nie musisz opuszczać posiłków, możesz jeść 3 posiłki i 2 przekąski. Dołącz do tysięcy zadowolonych klientów,
    którzy nie mają efektów jo-jo (idealnafigura24.pl)

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję bardzo za zaproszenie, na pewno skorzystam nie raz. Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz
  2. ~pozytywny

    Niezwykle interesujący przepis. Lazania wygląda fantastycznie. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Świetny blog. Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję za bardzo miły komentarz. Cieszę się, że blog się spodobał. Zapraszam jak najczęściej. Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *