Podobnie jak miliony fanów kuchni włoskiej i kot Garfield, bardzo lubię lazanie. To klasyczne danie z Italii jest pyszne, ale też ciężkie i mocno kaloryczne. Zastępując makaron bakłażanem zyskujemy lazanię równie smaczną, a jednocześnie lekką. Mnóstwo smakowitego miękkiego bakłażana przekładanego mielonym drobiowym mięsem w aromatycznym pomidorowym sosie. Całość zapieczona z aksamitnym sosem beszamelowym i odrobiną parmezanu. Wersja light, która jest tak samo apetyczna, jak tradycyjny przepis, a może nawet lepsza, bo dużo delikatniejsza, zdrowsza i pełna warzyw.
Przepis:
500 gramów mielonego mięsa drobiowego
3 średnie bakłażany
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 szklanka mleka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
1 łyżka ziół prowansalskich
sól i pieprz
4 łyżki oleju (do bakłażanów)
(sos beszamelowy)
1 i 1/2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki zimnego mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
50 gram startego parmezanu
2 łyżki bułki tartej
Umyte i osuszone bakłażany kroimy na plastry grubości około 3 – 4 mm. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym cienko olejem (jedną warstwę) skrapiamy olejem, solimy i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Jeśli się nie wszystkie plastry zmieszczą na raz, to czynność powtarzamy, tak aby wszystkie plastry zostały podpieczone. Wyjmujemy bakłażany i odkładamy do ostygnięcia. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy cebulę i czosnek.Dodajemy mięso i smażymy na średnim ogniu rozgniatając grudki mięsa. Do mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy, szklankę mleka, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Gotujemy na średnim małym ogniu co jakiś mieszając przez około 15 minut. Zestawiamy z ognia, żeby ostygło. W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy, energicznie mieszając przez minutę. Zestawiamy z ognia, wlewamy zimne mleko, dokładnie mieszamy. Garnek stawiamy z powrtoem na średnim ogniu, doprowadzamy sos do wrzenia, bardzo często mieszając. Zestawiamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju. Na dno wlewamy 2 – 3 łyżki sosu beszamelowego, na nim układamy warstwę bakłażana, na niej warstwę nadzienia mięsnego, skrapiamy 2 – 3 łyżkami sosu beszamelowego i lekko posypujemy serem.
Czynność powtarzamy do wyczerpania składników, tak aby na górze była warstwa bakłażana. Całość polewamy pozostałym sosem sosem beszamelowym i posypujemy bułką tartą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy 30-35 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni. Wyjmujemy z piekatnika, czekamy 5 minut i kroimy na porcje. Smacznego 🙂
ciewkawy przepis czym można w nim zapstąpić miesko?
Nie robiłam jeszcze bez mięsa, ale wydaje mi się, że pieczarkami można zastąpić mięso. Daj znać jak smakowało 🙂
Pozdrawiam,
M
Rewelacja!!!
Polecam kilka moich pomysłów
http://www.przepismamy.pl
Smakowita!
Polecam moją lasagne ze szpinakiem
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/12/lasagne-ze-szpinakiem.html
fajny pomysł z tym bakłażanem 🙂 nasze przepisy na bakłażana
http://ronddel.blogspot.com/search?q=bak%C5%82a%C5%BCan+przepisy
pysznie i zdrowo http://jembezglutenu.pl/
Pysznie wygląda, a ja polecam zrobić samodzielnie w domu sery, łatwe przepisy http://blog.winoiser.com
brzmi apetycznie:) a od siebie polecam zapiekankę cukiniowo-serową:
http://kopalniasmaku.pl/przepisy/52-100041-zapiekanka_cukiniowo_serowa.html
Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze. Pozdrawiam serdecznie,
M
Pycha, zapraszam na makaronową zapiekankę z kurczakiem I cukinią
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/07/makaronowa-zapiekanka-z-kurczakiem-i.html
super pomysł na smaczną lasagne 🙂 a to moje przepisy na zapiekanki
http://oobzarciuch.blogspot.com/search/label/Zapiekanki
Wygląda pysznie, zapraszam na fusilli z bakłażanem I pomidorami
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/02/fusilli-z-bakazanem-i-pomidorami.html
Bakłażan jest świetny w diecie odchudzającej
http://odchudzaniez3dchili.blogspot.com/
Pozdrawiam
I na makaronową zapiekankę z kurczakiem I cukinią
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/07/makaronowa-zapiekanka-z-kurczakiem-i.html
Pozdrawiam
Polecam wcieście
http://inews.com.pl/WordPress3/baklazany-w-ciescie/
ale pychota.. .:)
ps. Zapraszam na konkurs 🙂 (zarówno n blogu, jak i edycję facebookową)
Dzięki za zaproszenie 🙂
Pozdrawiam,
M
Może się przyda: Dieta wysokowęglowodanowa jest OK!… – http://www.stachurska.eu/?p=9928 .
Prof. Cichosz o tłuszczach roślinnych – http://www.stachurska.eu/?p=1136 .
Świetny pomysł na pyszną lazanię, u mnie spróbuj kruchutkich roladek z szynki wieprzowej z niespodzianką
http://bulkazchlebem.pl/roladki-z-szynki-wieprzowej
Jeżeli chcesz się odchudzić zdrowo, bezpiecznie i na stałe, skorzystaj ze świetnego programu redukcji wagi.
Nie musisz opuszczać posiłków, możesz jeść 3 posiłki i 2 przekąski. Dołącz do tysięcy zadowolonych klientów,
którzy nie mają efektów jo-jo (idealnafigura24.pl)
Super są takie połączenia, też czasem robię w podobnym połączeniu.
Zapraszam Cię czasem w moje skromne progi, np. na lazanie, którą moi domownicy chętnie zjadają:-) http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2014/01/lasagne-z-baszamelem.html
Pozdrawiam i miłego dnia życzę
Dziękuję bardzo za zaproszenie, na pewno skorzystam nie raz. Pozdrawiam serdecznie,
M
Niezwykle interesujący przepis. Lazania wygląda fantastycznie. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Świetny blog. Pozdrawiam 🙂
Dziękuję za bardzo miły komentarz. Cieszę się, że blog się spodobał. Zapraszam jak najczęściej. Pozdrawiam serdecznie,
M