Świetny kurczak pieczony w całości, wzbudzający uznanie przy stole. Tradycyjne danie przygotowane w klasyczny sposób, bez wymyślnych dodatków, czy egzotycznych przypraw. Potrawa idealna na niedzielny obiad, przywołująca wspomnienia tradycyjnych obiadów w rodzinnym gronie. Minimum przypraw sprawia, że najważniejszy jest smak soczystego mięsa i cienkiej chrupiącej skórki. Cytryna nawilża mięso od środka, a czosnek i śliwki dodają lekkiego aromatu. Najlepiej smakuje z ziemniakami i sałatą lub innymi zielonymi warzywami. Półmisek z pieczonym kurczakiem prezentuje się wyjątkowo apetycznie i zachęca do skosztowania. Dla mnie to klasyka, do której warto powracać. Nie wymaga wysiłku, a zawsze wzbudza zachwyt.
Przepis:
kurczak (o wadze 1 – 1,5 kg)
1 sparzona cytryna cytryna
6 – 7 ząbków czosnku
3 – 4 suszone śliwki (sparzone wodą)
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy miękkim masłem. Posypujemy z zewnątrz i w środku przyprawami. Do wnętrza wkładamy cytrynę pokrojoną na plasterki, czosnek i śliwki. Spinamy wykałaczkami. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kurczaka układamy w brytfannie na kratce do pieczenia piersią do góry. Pieczemy około 1,5 godziny. Cytryna nawilża kurczaka od środka, więc nie musimy go polewać w trakcie pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika, czekamy około 10 minut, żeby mięso odpoczęło i dopiero możemy je pokroić. Smacznego 🙂
Mmm ale pycha! Głodna się zrobiłam 🙂 Muszę wypróbować.
Na Tłusty Czwartek polecam pączki, które zawsze się udają 🙂 Pozdrawiam, Ewa
http://stoliczku-nakryj-sie.blogspot.com/2015/02/niezawodne-paczki-z-marmolada.html
Dziękuję bardzo za wizytę i miły komentarz. Mam nadzieję, że kurczak będzie smakować.
Pozdrawiam,
M