Pyszne trufelki ręcznie robione, które możemy ofiarować bliskiej osobie, zamiast fabrycznie produkowanych słodyczy. Wspaniałe na prezent, wyjątkowo aromatyczne połączenie czekolady, migdałów i suszonych śliwek z aromatem ulubionego likieru. Niezwykła eksplozja smaków pozostanie na długo w pamięci 🙂
Przepis:
1/2 szklanki suszonych śliwek
1/4 szklanki likieru, np. amaretto, pomarańczowego
150 gramów gorzkiej czekolady dobrej jakości (1,5 tabliczki)
50 gramów masła (1/4 kostki)
5 łyżek tłustej śmietanki
3/4 szklanki tartych migdałów
gorzkie kakao
Śliwki kroimy w paski i zalewamy likierem. Odstawiamy na 3 godziny. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z pokruszoną na kawałki czekoladą, dodajemy śmietankę i mieszamy. Do czekolady dodajemy migdały i śliwki odsączone z likieru. Mieszamy dokładnie, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Zwilżonymi dłońmi formujemy z masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Posypujemy cienką warstwą kakao. Układamy w papierowych osłonkach. Przechowujemy w lodówce. Smacznego 🙂
oj szkosztowałabym takich trufelek 🙂
niedawno robiłam trufelki bakaliowe
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/12/bakaliowe-trufelki.html
pozdrawiam!
Nie ma to jak domowe trufelki : )