TORCIK MAKOWY Z BAKALIAMI

przez | 20 grudnia 2014

Wspaniały torcik bogaty w smaki świąt. Połączenie pięknego, błyszczącego maku, słodkich bakalii, wilgotnych jabłek i delikatnego miodu. Wyjątkowo apetyczna alternatywa dla tradycyjnego makowca, przy tym dużo łatwiejsza do przygotowania. Zawiera tradycyjne składniki, typowe dla świątecznych wypieków, ale w nowym wydaniu.

Przepis:
(na tortownicę 20 cm średnicy)
200 gramów zmielonego maku
150 gramów drobnego cukru
50 gramów miękkiego masła
3 jajka
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jabłka
2 łyżki miodu
100 gramów bakalii (rodzynki, żurawina, migdały, orzechy itp)
(do dekoracji)
100 gramów gorzkiej czekolady
100 gramów białej czekolady
6 łyżek tłustej śmietanki
2 łyżki soku z buraków

Masło, cukier i jajka miksujemy na gładką masę (około 15 minut). Dodajemy mak, mąkę, proszek do pieczenia i chwilę miksujemy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych otworach. Orzechy i migdały siekamy na mniejsze kawałki. Do ciasta dodajemy jabłka, bakalie i miód, dokładnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 60 minut. Wyjmujemy, czekamy aż ostygnie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę z 4 łyżkami śmietanki. Również w kąpieli wodnej rozpuszczamy połowę białej czekolady z dwoma łyżkami śmietanki i następnie drugą połowę białej czekolady z 2 łyżkami soku z buraków. Cały torcik dekorujemy polewą z gorzkiej czekolady i białą czekoladą, robiąc paseczki i esy floresy. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *