Idealna sałatka dla zabieganych, zapracowanych i tych, którzy nie lubią spędzać w kuchni dużo czasu. Bez konieczności czasochłonnego obierania, gotowania i krojenia przygotujemy w kilkanaście minut pyszną sałatkę dla całej rodziny. Kolorowa, pożywna, doprawiona aromatycznym sosem z nutką czosnku i majeranku.
Przepis:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 puszka białej fasoli
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
1 papryka czerwona
2 pęczki szczypiorku
(sos)
3 łyżki majonezu
1 łyżka keczupu
1 łyżka soku z cytryny
1 duży ząbek czosnku
2 łyżeczki majeranku
sól i pieprz
Tuńczyka odsączamy, przekładamy do miski i dzielimy na małe cząstki. Fasolę, groszek, kukurydzę odsączamy i dodajemy do tuńczyka. Paprykę obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek kroimy i razem z papryką dodajemy do pozostałych składników.
W małej miseczce wyciskamy czosnek, dodajemy pozostałe składniki sosu i dokładnie mieszamy. Sosem polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy. Smacznego 🙂
Tuńczyk to mój numer jeden wśród ryb, a powyższy przepis wydaje się super!
Dziękuję za odwiedziny. Lubię różne sałatki z tuńczyka, a ta jest prosta i smaczna, polecam 🙂
Pozdrawiam,
M