Pyszna alternatywa dla niedzielnego kurczaka. Mięso kaczki jest zdecydowane w smaku i bardziej przypomina dziczyznę, niż drób. Do kaczki pasują słodkie lub owocowe dodatki, jak jabłka czy pomarańcze, ale świetnie komponuje się również z miodem. Smażone piersi kaczki mają chrupiącą skórkę, są jędrne w środku, a miodowy sos jest aromatyczny i jedwabisty. Dodatkową zaletą jest możliwość przygotowania tego fantastycznego dania w niecałe pół godziny 🙂
Przepis:
(dla 4 głodnych osób)
4 piersi kaczki ze skórką
5 łyżek miodu
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka oleju
sól i pieprz
Umyte i osuszone piersi kaczki układamy skórką do góry i nacinamy skórkę w kratkę, starając się nie przekroić mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy piersi skórką w dół i smażymy na średnim ogniu przez około 15 minut. W tym czasie tłuszcz się wytopi, a skórka stanie się chrupiąca. W czasie smażenia tłuszcz sukcesywnie odkładamy z patelni do miseczki (tłuszcz z kaczki możemy wykorzystać później np. do podsmażenia ziemniaków, będą pyszne). Odwracamy mięso i smażymy około 6 -7 minut, w zależności od grubości piersi. Zdejmujemy z patelni na talerze. Pozostawiamy na patelni około 2 łyżki tłuszczu, dodajemy ocet balsamiczny i miód. Smażymy na małym ogniu około 30 – 40 sekund. Polewamy mięso sosem. Smacznego 🙂
koniecznie 🙂 spróbuję 🙂
często przygotowuję kaczkę dla dzieci.
Zazwyczaj pieczoną, trochę podobnie czasami (na pewno skórka do góry, aby nie spiec mięsa, a jednocześnie jak najbardziej wytopić tłuszcz).
Czasami dodaję też cynamon i trochę gałki muszkatołowej :).
Spróbuję Twojego przepisu, bo jest chyba szybszy niż mój :).
A wygląda bardzo smakowicie.
Pozdrawiam,
Agnieszka
ps. swoją drogą jestem pełna uznania dla konsekwencji i super bloga 🙂
Dziękuję bardzo za miły komentarz. Życzę smacznego i zapraszam ponownie.
Pozdrawiam,
M