JESIENNA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

przez | 21 października 2014

Nadeszła pora mgieł, kaloszy i zwiędłych liści. To dobry moment na pyszne, rozgrzewające zupy, które pomogą nam przetrwać ten trudny okres. Przepisów na zupę z soczewicy jest bardzo wiele. Sekret tej receptury kryje się w dodatku śmietany aromatyzowanej czosnkiem. Dzięki temu ma ona delikatny słodkawy smak soczewicy i tymianku, uzupełniony nutką czosnku. Pożywna, gęsta i aromatyczna zupa na pewno przyda się w chłodne dni 🙂

Przepis:
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 cebula
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki masła
5 szklanek wody
1/2 szklanki śmietany
2 ząbki czosnku
natka pietruszki

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wkładamy cebulę i smażymy na małym ogniu 5 minut. Dodajemy soczewicę, tymianek i zalewamy wodą. Przykrywamy, zagotowujemy, następnie zmniejszmy ogień i gotujemy 20 – 25 minut. W tym czasie w małym rondelku podgrzewamy śmietanę, dodajemy obrany i pokrojony w grube paski czosnek. Gdy śmietana będzie gorąca, przykrywamy i zdejmujemy z ognia. Trzymamy w przykrytym rondelku 20 minut, odkrywamy i wyjmujemy kawałki czosnku. Zupę doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy, przelewamy do talerzy. Każdy talerz uzupełniamy dużym kleksem śmietany i posypujemy natką pietruszki. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „JESIENNA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *